Hlavní obsah

Británie v případu Skripala, Litviněnka i Berezovského vede protiruskou kampaň, tvrdí Moskva

Video: Reuters

 

Reklama

Ruská prokuratura obvinila Británii, že nedostatečně spolupracuje na vyšetřování a odmítá odtajnit dokumenty, které by přispěly k uzavření případů.

Článek

Náměstek ruského generálního prokurátora Saak Karapeťan kritizoval údajnou kampaň Velké Británie proti Rusku, která souvisí s případem otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury. Spojené království obvinil Karapeťan z provokativního scénáře podobného těm, které následovaly po smrti Rusů Borise Berezovského a Alexandra Litviněnka na půdě Velké Británie.

„Ve všech třech případech se objevovala bezdůvodná obvinění z použití jedovatých látek ruskými službami na území Velké Británie a požadavky na uvalení sankcí na Rusko,“ řekl Karapeťan. Prokuratura také uvedla, že britské úřady odmítají spolupracovat při vyšetřování. Nechtějí prý odtajňovat informace, které by pomohly k objektivnímu vyřešení případů.

Skripal byl nalezen spolu s dcerou Julijí 4. března v Salisbury v bezvědomí. Britové tvrdí, že byli vystaveni jedu Novičok, a vláda odpovědnost připsala Rusku, kde se tato látka vyvíjela. Moskva ale vinu popírá.

Tvrdý kritik Kremlu Berezovskij byl v roce 2013 nalezen ve svém londýnském bytě oběšený, řada lidí verzi o sebevraždě ale nevěří.

Bývalý ruský tajný agent Litviněnko zemřel v Británii v listopadu 2006 na otravu radioaktivním poloniem. Před smrtí ze své vraždy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle vyšetřování existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat.

Reklama

Doporučované