Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 20. července

Večerní zprávy 20. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Večerní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:01 - Británie varovala před eskalací situace v Perském zálivu

Ministr zahraničí Jeremy Hunt v reakci na páteční zadržení britského tankeru v Hormuzském průlivu vzkázal Íránu, že reakce jeho země bude rázná. Londýn doporučil britským lodím, aby se oblasti Hormuzského průlivu vyhnuly. Íránská agentura FARS v sobotu odpoledne zveřejnila video ze zásahu revolučních gard při obsazení tankeru.

03:01 – Napětí v ÚSTR

Okolo Ústavu pro studium totalitních režimů to zase vře. Dva předáci tamějších odborů Miroslav Vodrážka a Petr Blažek vyzývají senátory, aby do rady ústavu nevolili bývalého senátora a ministra vnitra za ČSSD Františka Bublana. Vytýkají mu hlavně snahu o zrušení ústavu. Svoji výzvu zveřejnili na webu.

04:08 – Má Ústava chránit vodu?

Prázdné studny a vysychající půda otevřely diskuzi, která může mít dalekosáhlé důsledky na to, co patří státu a co osobně jeho obyvatelům. Politici totiž kvůli obavám před suchem a klimatickými změnami zkoušejí vložit do Ústavy, jakožto nejdůležitějšího zákona, nová pravidla, jak s vodou a dalšími přírodními zdroji nakládat. Ve Sněmovně teď leží tři ústavní novely, které slibuji záchranu před případnými ekologickými katastrofami. Jednu z nich – z dílny lidovců – bude v pondělí projednávat vláda. Největší kontroverze ovšem budí komunistická novela, která by podle odborníků znamenala masivní vyvlastňování.

05:46 – Praha hledá cesty, jak udržet vodu

Extrémní sucho netrápí jen český venkov, ale i tuzemská města včetně metropole Prahy. Ta s nedostatkem vody v půdě a nesnesitelným vedrem v ulicích bojuje různě. Od nesekání trávy v městských parcích po závazek vysadit do osmi let milion stromů.

08:01 – Zátěžové zkoušky na Lanovém mostě

Kvůli zátěžovým testům uzavřela půl hodiny před polednem Technická správa komunikací Lanový most na Jižní spojce v Praze. Řidiči oblast objíždějí Průmyslovou a Švehlovou ulicí. Kompletní uzavírka mostu ovlivní dopravu na části Jižní spojky, po které denně projede téměř 100 000 vozidel, z toho přes 15 000 kamionů.

10:06 – Obrovský skok pro lidstvo

Před padesáti lety udělalo lidstvo velký krok vpřed – modul mise Apollo 11 přistál na Měsíci. Na jeho povrchu nechali Američané vlajku a ikonické stopy v měsíčním prachu – a z USA se tehdy stala technologická velmoc.

Reklama

Související témata:

Doporučované