Hlavní obsah

Británie vsadí na vodík. Chce jím snížit emise nejen u aut, ale i u topení

Ilustrační foto.

Reklama

Vodík by mohl být pro eliminaci skleníkových plynů klíčový. Podle britského ministra Kwasiho Kwartenga by mohl tento způsob pohánění vozidel nebo továren a vytápění domů znamenat pro zemi zásadní změnu.

Článek

Británie se snaží vymyslet způsob, jak účinně snížit emise. Britský ministr pro podnikání, energetiku a průmyslovou strategii Kwasi Kwarteng považuje za nadějnou cestu přeorientování se na vodík.

V úterý představil plán, jehož cílem je do roku 2030 uvolnit investice ve výši čtyř miliard liber, což je v přepočtu zhruba 119 miliard korun. Ty mají jít na podporu produkce vodíku a vytvoření přibližně devíti tisíc pracovních míst.

Vodík je pravděpodobně klíčový, může vyřešit část našich problémů s dekarbonizací.
Kwasi Kwarteng, britský ministr pro podnikání, energetiku a průmyslovou strategii

Vláda Borise Johnsona chce do roku 2050 snížit emise na nulu. Britská vládní analýza naznačuje, že vodík by mohl do vytyčeného data pomoci zajistit až 35 procent tamní spotřeby energie.

„Vodík je pravděpodobně klíčový. Může vyřešit část našich problémů s dekarbonizací,“ řekl Kwarteng pro server Bloomberg. Dále uvedl, že použití vodíku v dopravě by mohlo zásadně pomoci při dekarbonizaci vlaků, nákladních vozidel a autobusů.

Hydrogen by podle něj mohl také vyrábět energii pro rafinerie a ocelárny. Z dlouhodobého hlediska by mohl hrát velkou roli i při vytápění britských domovů.

Dvojitá cesta nikam, tvrdí ekologové

Vládní strategie zahrnuje kombinaci takzvaného „zeleného“ a „modrého“ vodíku. Ten zelený je vyráběný s využitím vody a obnovitelné energie, zatímco modrý vodík představuje levnější variantu. Jeho vedlejším produktem je však oxid uhličitý, který by bylo třeba trvale „pohřbít pod zem“. Kwartengovo oddělení momentálně řeší průmyslový standard, který by měl právě zajistit minimální únik oxidu uhličitého.

Podle Kwartenga je klíčové brát v potaz obě výrobní metody, protože spoléhat se čistě na zelený vodík by bylo poměrně náročné a navíc dvakrát tak drahé. „Zajistíme, aby byl modrý vodík co nejvíce čistý a dekarbonizovaný,“ řekl pro Bloomberg ministr pro podnikání, energetiku a průmyslovou strategii.

Ekologické skupiny ale kritizují dvojí přístup. Greenpeace označilo vládní plány za „špatný nápad jak z hlediska životního prostředí, tak z toho ekonomického“. Think tank zaměřující se na ochranu klimatu E3G uvedl, že by to mohla být „dvojitá cesta nikam, přičemž za sebou stále necháváme klima,“ informoval Bloomberg.

Zelenější vytápění britských bytů

Podle vládní strategie bude v příštím desetiletí poptávat vodík především průmysl. Vláda očekává menší nástup v energetice a dopravě. Plánuje také zkoušky vytápění domácností v různých čtvrtích, vesnicích a městech ještě v tomto desetiletí. Získaná data pak položí základy pro širší využití po roce 2030.

„Pokud uvážíte, že 85 procent britských domácností v zásadě používá plyn, mohli bychom snížit jejich emise pomocí vodíku. A to je velmi vzrušující,“ řekl Kwarteng.

Vodík je považován za hlavní alternativu tepelných čerpadel při výměně plynových boilerů, které vyhřívají většinu britských domácností.

Průmysl vidí potenciál především ve smíchání vodíku se zemním plynem, což by se obešlo bez nutnosti úprav potrubí nebo domácích spotřebičů. To by ministrům poskytlo snadný způsob, jak rychle snížit emise z domácího vytápění a vaření.

Vodík se zřejmě prodraží

Domácí vytápění je však pro Johnsona politicky ožehavým problémem. Mnoho členů jeho vládnoucí konzervativní strany má obavy z dodatečných nákladů spojených s výměnou plynových kotlů.

Podle Bloombergu se očekává, že vytápění průměrného britského domu v roce 2030 pomocí vodíku bude o 43 procent dražší než použití tepelných čerpadel. A instalace a nákup tepelných čerpadel je přibližně pětkrát dražší než náklady na „běžný“ plynový kotel.

Ředitel Konfederace britské průmyslové politiky Matthew Fell pro Bloomberg uvedl, že Spojené království má „perfektní předpoklady pro využití příležitostí, které poskytuje vodík“ a vyzval vládu, aby navrhla podrobnější plány.

Reklama

Doporučované