Hlavní obsah

Británie vyžaduje změny v severoirském protokolu. EU to odmítá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Britská vláda chce docílit „významné změny“ v části brexitové dohody týkající se Severního Irska.

Článek

Možná už se zdálo, že se Velká Británie s Evropskou unií na podmínkách brexitu dohodla. Nyní ale hrozí návrat ke kořenům debaty. Británie totiž zřejmě chce poměrně radikálně přepracovat tzv. severoirský protokol, který mimo jiné zabraňuje vzniku „tvrdé“ hranice na irském ostrově.

V rámci kroku, který úředníci označili za „rozsáhlou změnu přístupu“, ministr úřadu vlády pro brexit David Frost představí strategii, jejímž cílem je odstranit většinu kontrol na hranici mezi Velkou Británií a Severním Irskem.

Podle Davida Frosta, který má v britské vládě tuto agendu na starosti, je třeba zastavit uvádění tzv. severoirského protokolu do praxe a najít „novou rovnováhu“. Podle irské vlády jsou jednání o zásazích do protokolu vyloučená.

Protokol o Severním Irsku, který byl dojednán ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto britským regionem a Irskou republikou, byl součástí dohody, která čtyři roky po referendu definitivně zpečetila rozchod Británie se zbytkem Evropy.

Podle Frosta pravidla přijatá v roce 2019 narušují obchod mezi uvedenou částí a zbytkem Spojeného království. Protokol ukotvuje kontroly zboží putujícího z Anglie, Walesu a Skotska do Severního Irska, Londýn ale zatím jejich zavedení odkládá.

Frost: Současný režim je neudržitelný

Severoirští podnikatelé tvrdí, že kontroly poškozují obchodní vazby s Británií. Ve středu Londýn prohlásil, že chce dosáhnout nové „rovnováhy“ a odstranit dohled EU. „Nemůžeme pokračovat tak jako dosud,“ řekl Frost ve Sněmovně lordů.

Frost označil současný režim za „neudržitelný“ a tento týden poslancům řekl, že je nutné „dramaticky snížit nebo odstranit překážky“ vytvořené protokolem, které podle něj mnoho podniků se sídlem ve Velké Británii odrazují od obchodování se Severním Irskem.

Boris Johnson o strategii v úterý jednal se svým irským protějškem Micheálem Martinem. Johnson podle FT uvedl, že veškeré zboží vyrobené ve Velké Británii by mělo mít možnost putovat do Severního Irska bez kontrol.

Podle Frosta Británie nyní uvažuje o možnosti odvolání se na článek 16 protokolu, který umožňuje jedné ze stran upustit od jeho podmínek, pokud se ukáže, že jsou neočekávaně škodlivé. „Nicméně… dospěli jsme k závěru, že k tomu není vhodná chvíle. Mám za to, že je tu stále příležitost postupovat jinak a dohodnout s EU novou rovnováhu v ujednáních týkajících se Severního Irska, a to ku prospěchu všech,“ řekl Frost.

Navzdory opakovaným britským stížnostem EU od protokolu odstoupit odmítá, protože se obává, že těžko kontrolovatelná hranice s Irskem by mohla umožnit vstup na evropský trh takovému zboží, jež by nemuselo splňovat její regulační normy.

Zboží osvobozeno od kontrol?

Očekává se, že Frostovy návrhy budou zahrnovat přístup, kdy by společnosti, které uvedou, že jejich zboží je určeno pouze pro prodej a použití v Severním Irsku, měly být od kontrol na hranici osvobozeny.

Podle lidí obeznámených s návrhy chce Británie také, aby Brusel souhlasil s režimem dvojích standardů, který by umožnil, aby se zboží, které vyhovuje britským pravidlům, mohlo volně pohybovat v Severním Irsku spolu s výrobky vyhovujícími pravidlům EU.

Britové nyní požadují, aby se unijní regulace vztahovaly jen na zboží mířící do Irska, přičemž by jejich dodržování místo Evropské unie vymáhal Londýn. Frost také navrhl zastavit implementaci stávajících pravidel a zmrazit jakékoli právní kroky, které Brusel už v této souvislosti zahájil.

Frostovy návrhy jsou podle FT v přímém rozporu s naléháním EU na Spojené království, že blok „rušit jádro protokolu nebude“. Frost vyzval k tomu, aby jednání přinesla „významné změny“. „Nechápeme, co je na tom špatného. Každý by si myslel, že je velmi neobvyklé znovu vyjednávat o smlouvě. Samozřejmě to tak není,“ řekl Frost.

Británie podle něj chce „normální smluvní rámec“, který by byl „příznivější pro smysl skutečného a spravedlivého partnerství“ a nekontrolovaly by ho orgány EU ani Evropský soudní dvůr.

Nový postoj Spojeného království pravděpodobně Brusel rozzuří, píší FT. Podle podmínek severoirského protokolu, na němž se Johnson s EU dohodl v roce 2019, musí veškeré zboží přepravované z Velké Británie do tohoto regionu dodržovat celní a zemědělsko-potravinářská pravidla EU.

Významný krok

Demokratická unionistická strana, která se podílí na vládě Severního Irska, však oznámení přivítala jako významný krok.

Dublin, jehož stanovisko je v této věci klíčové, už před Frostovým vystoupením dal najevo, že není ochoten zacházet nad rámec „kreativních řešení uvnitř mantinelů protokolu“. „Žádná nová vyjednávání o protokolu nemohou nastat,“ řekl podle zpravodajského serveru BBC irský ministr pro unijní záležitosti Thomas Byrne.

Přestože kontroly zboží vstupujícího do Severního Irska z Británie byly dosud poměrně mírné, maloobchodníci tvrdí, že se s tím těžko vyrovnávají a možná budou muset přesunout dodavatelské řetězce z Británie do EU.

Společnost Marks & Spencer uvedla, že od 1. ledna, kdy Británie formálně opustila jednotný trh EU, je kvůli dodatečnému papírování obtížné dostat zboží do Irska a Francie. Po zavedení úplných kontrol pro Severní Irsko by i Francie měla očekávat zvýšení cen a zastavení dodávek některých položek.

„Pro zákazníky to bude velmi, velmi vážné,“ řekl předseda představenstva M&S Archie Norman rozhlasové stanici BBC. K nepokojům došlo také mezi unionistickými komunitami v Severním Irsku. Probritské polovojenské skupiny v březnu Johnsonovi sdělily, že kvůli obavám z dohody o brexitu pozastavují podporu mírové dohody.

„Tyto návrhy budou vyžadovat významné změny protokolu o Severním Irsku, této skutečnosti se nevyhýbáme. Jsme přesvědčeni, že tyto změny jsou nezbytné, abychom si poradili se situací, jíž čelíme,“ řekl Frost.

Konflikt ohledně režimu v Severním Irsku se tak více než půl roku po konci přechodného období brexitu zdá být daleko od svého konce. Agentura AP nový krok Londýna hodnotila jako další nápor na již tak napjaté vztahy s EU, kterou Británie po vleklých jednáních a politických krizích definitivně opustila na konci ledna loňského roku.

Jak hodlá britská vláda postupovat v případě, že EU nová jednání odmítne, není jasné. Premiér Johnson v dnešním prohlášení vyjádřil názor, že současné okolnosti Británii opravňují ke snaze jednostranně pozastavit platnost severoirského protokolu.

Reklama

Doporučované