Hlavní obsah

Británie zavádí nová omezení. Platit budou půl roku, slíbil Johnson

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson oznámil nová opatření proti šíření koronaviru. Velká Británie se podle něj nachází v bodu obratu a musí jednat. Nové restrikce oznámil v parlamentu, večer ještě promluví k národu.

Článek

Johnson občany Anglie vyzval, aby pracovali z domova, pokud jim to jejich zaměstnání umožňuje. Naopak školy se prý zatím uzavírat nebudou. „Přestože se nám podařilo zahnat virus na ústup, možnost druhé vlny byla vždy skutečná. Je mi líto, že stejně jako ve Španělsku, Francii a mnoha dalších zemích jsme dosáhli nebezpečného bodu obratu,“ uvedl Johnson.

Pohostinská zařízení budou nově muset zavírat v deset hodin večer. Vedle toho bude v barech a restauracích možné obsluhovat jen zákazníky sedící u stolu. Šíření viru je podle Johnsona pravděpodobnější v nočních hodinách po konzumaci alkoholu. Zavření barů ve 22:00 je tedy podle něj způsob, jak šíření infekce potlačit a zároveň minimalizovat dopad na život i ekonomiku.

Nová pravidla podle premiéra zůstanou v platnosti po dobu šesti měsíců, pokud se situace dramaticky nezlepší. „Vynaložíme maximální úsilí při vývoji vakcíny, léčby, nových forem hromadného testování, ale pokud nedosáhneme hmatatelného pokroku, měli bychom předpokládat, že omezení, která jsem oznámil, zůstanou v platnosti asi šest měsíců,“ řekl Johnson.

Zpřísní se rovněž takzvané „pravidlo šesti“, které omezuje shromažďování lidí. „Obávám se, že od pondělí se bude moci svatebních obřadů zúčastnit maximálně 15 lidí, přestože až 30 lidí se může i nadále zúčastnit pohřbu jako doposud,“ prohlásil Johnson. Současně oznámil, že opatření zaberou pouze tehdy, pokud je budou obyvatelé země dodržovat. Pokuta za porušení pravidla o počtu účastníků společenských akcí či nenošení masky se tedy zdvojnásobí na 200 liber (bezmála 6000 korun).

Ústřední britská vláda přijímá opatření, která následně platí pro obyvatele Anglie. Zbylé části Spojeného království - Skotsko, Wales a Severní Irsko - v boji s koronavirem postupují samostatně. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová v úterý potvrdila, že hospody, bary a restaurace budou od čtvrtka zavírat v deset hodin večer. „Tyto změny provádíme teď. Nemohu vyloučit, že v nadcházejících týdnech bude nutné přijmout tvrdší opatření,“ uvedla v projevu Sturgeonová.

Na britského premiéra se snesla kritika od labouristů. Poslankyně Yvette Cooperová uvedla, že v červenci bylo slíbeno, že výsledky 80 % testů provedených osobně se k lidem dostanou do 24 hodin. Nyní je takových testů podle Cooperové méně než 20 %. To je prý nebezpečné, protože kontakty nejsou včas trasovány a ve výsledku je pravděpodobnější, že vyvstane nutnost zavedení přísnějších omezení.

Johnson uvedl, že labouristické útoky na systém testování a trasování britského státního zdravotnického systému (NHS) byly „ostudné“. Říkají podle něj „absolutní nesmysly“. V reakci na závěrečnou otázku Johnson pronesl, že si je jistý, že do jara se situace „výrazně, výrazně zlepší“.

Nová opatření proti šíření koronaviru premiér oznámil den poté, co hlavní zdravotnický poradce britské vlády Chris Whitty uvedl, že v Británii by mohlo v polovině října přibývat téměř 50 000 nakažených denně a zároveň by exponenciálně rostl počet mrtvých s covidem-19.

V Británii přibývá denně nejméně 6000 nových případů, každých osm dní se zdvojnásobí počet přijatých pacientů v nemocnicích a systém testování nestíhá, píše Reuters. Spojené království hlásí nejvyšší počet mrtvých s covidem-19 z celé Evropy, a pátý nejvyšší na světě. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se v Británii koronavirem nakazilo už více než 400 000 lidí, s covidem-19 tam zemřelo 41 877 lidí.

Reklama

Doporučované