Hlavní obsah

Británie zruší cla na výrobky z USA, aby získala obchodní smlouvu

Foto: Pixabay.com

Británie chce usnadnit uzavření dohody s USA tím, že zruší některá cla.

Reklama

Velká Británie chce uzavřít klíčovou obchodní dohodu s USA. Proto od příštího roku v rámci dobrých vztahů ruší cla na řadu amerických výrobků, které zavedla Evropská unie kvůli nepovolené podpoře výrobce letadel Boeing.

Článek

Británie od 1. ledna zruší cla na mnoho amerických výrobků, která dříve zavedla Evropská unie. Doufá, že tak po brexitu snáze uzavře obchodní dohodu se Spojenými státy, uvedla dnes vláda v Londýně.

„Chceme ten spor zmírnit a dohodnout se na řešení tak, abychom mohli prohloubit naše obchodní vztahy s USA a udělat tlustou čáru,“ řekla dnes britská ministryně pro mezinárodní obchod Liz Trussová.

Evropská unie v listopadu zavedla až 25procentní cla na americké výrobky v hodnotě čtyř miliard dolarů (téměř 87 miliard Kč) v odvetě za nezákonné subvence, které Washington přiznal americkému výrobci letecké techniky Boeing, tedy konkurentovi evropského Airbusu. K 1. lednu vyprší přechodné období, kdy se Británie po referendu, v němž se rozhodla opustit Evropskou unii, musela ještě řídit unijními pravidly.

Cla Evropské unii schválila Světová obchodní organizace (WTO). Spojené státy už předtím zavedly cla na evropské výrobky kvůli nepovoleným pobídkám, které obdržel Airbus. Tato cla se dotkla mimo jiné skotské whisky, jejíž vývoz do USA se pak snížil o 30 procent.

Pro Británii je uzavření obchodní smlouvy se Spojenými státy klíčové. V opačném případě by se na jejich obchodní výměnu vztahovala pravidla WTO, z nichž některá stanoví velmi vysoká cla.

Zatímco administrativa končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa byla brzkému uzavření dohody nakloněná, až Británie blok opustí, nově zvolený prezident Joe Biden je zdráhavější, píše na svém webu BBC. Londýn uvedl, že pokud v jednání s Washingtonem nenastane pokrok, vyhrazuje si právo cla obnovit.

Británie také zatím nezrušila cla, která EU zavedla v reakci na cla uvalená Washingtonem na dovoz oceli a hliníku. Cla, která EU zavedla kvůli Boeingu, se týkají amerických potravin, jako je kečup, ořechy nebo rum, ale i herních konzolí, traktorů a letadel.

Reklama

Doporučované