Hlavní obsah

Británií otřásá skandál kolem karibských uprchlíků. Pod tlakem je Mayová i Ruddová

Británie se pře o to, kdo nese zodpovědnost za skandál ohledně karibských imigrantů.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Karibští uprchlíci, kteří do Velké Británie přicházeli od roku 1948 do začátku 70. let, čelili kvůli chybě úřadů perzekuci. V Británii žili legálně, ale kvůli chybějícím dokumentům jim hrozí deportace nebo ztráta zaměstnání.

Článek

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová je pod silným tlakem opozice kvůli kauze karibských uprchlíků z takzvané generace Windrush. K odstoupení vyzvala Ruddovou členka Sněmovny lordů Diane Abbotová.

Problém se týká přistěhovalců z Karibiku, kteří do Británie přišli jako děti, ale formálně nikdy nezískali britské občanství nebo pas. Nyní mají podle britského tisku potíže při získávání státní zdravotní péče nebo při žádostech o práci. Tyto problémy souvisejí s novými pravidly, která vyžadují předložení dokumentů dokazujících trvalý pobyt v Británii.

V Británii jsou tito lidé známi jako „generace z Windrush” podle lodi Empire Windrush, která v roce 1948 dovezla do Británie stovky karibských imigrantů. Britská vláda tehdy hromadnou imigraci ze zemí britského impéria podporovala, aby kvůli velkým válečným ztrátám zaplnila mezeru na pracovním trhu.

„Kolik lidí už bylo deportováno?” ptá se opozice

Ruddovou i premiérku Theresu Mayovou kvůli skandálu ostře zkritizoval i opoziční politik David Lammy a upozornil především na to, že někteří lidé už mohli být neoprávněně deportováni.

„Může spočítat, kolik lidí bylo deportováno? Může nám říci, kolik lidí bylo zadrženo jako vězni v jejich vlastní zemi? Může nám říci, kolika lidem byla zamítnuta zdravotní pomoc pod Národní zdravotnickou službou? Kolika lidem byla zamítnuta penze? Kolik lidí přišlo o práci? Toto je den národní hanby,” prohlásil Lammy a dodal, že v první a druhé světové válce stálo po boku Britů navzdory britskému otrokářství v Karibiku 25 000 vojáků karibského původu.

Ruddová v pondělí oznámila, že zřizuje zvláštní skupinu, jejímž úkolem je dát dokumenty karibských imigrantů do pořádku, a slíbila, že nikdo nebude deportován. Úřady podle ní zároveň prověří, zda už se tak omylem nestalo.

Mayová: Za chybu může minulá vláda labouristů

K smazání záznamů, které prokazovaly, že přistěhovalci připluli do Británie ve vládou podporované vlně, došlo na ministerstvu vnitra v roce 2010. Lídr britské opozice Jeremy Corbyn proto vyzval premiérku Mayovou, aby přiznala, zda podepsala rozhodnutí záznamy smazat.

Mayová se ale brání tím, že rozhodnutí nepodepsala. K jeho podpisu podle ní došlo už v roce 2009 za labouristické vlády. Za situaci se vůdcům karibských států na summitu zemí Společenství Commonwealthu Mayová omluvila a prohlásila, že nikdo z generace Windrush deportován nebude.

Reklama

Doporučované