Hlavní obsah

Británií otřásla sebevražda moderátorky. Lidé viní bulvár a veřejný lynč

Foto: Profimedia.cz

Moderátorka Caroline Flacková na charitativní akci v roce 2016.

Reklama

V Británii se opět otevřela debata o chování bulvárních médií a o odstraňování útočných komentářů ze sociálních sítí. V sobotu totiž spáchala sebevraždu moderátorka Caroline Flacková. Zřejmě neunesla tlak ze strany bulváru.

Článek

Čtyřicetiletou moderátorku populární reality show „Ostrov lásky“ a vítězku britské verze StarDance na konci minulého týdne nalezli mrtvou v jejím londýnském bytě, ve kterém si vzala život.

Její přátelé z tohoto činu viní bulvární deníky a „trolly“ ze sociálních sítí. Ti ji pronásledovali poté, co byla v prosinci obviněna z napadení vlastního přítele. Ona sama tehdy popřela, že by něco takového udělala, bulvární média se jí ale od té doby začala věnovat v čím dál větším množství článků. Kritikou a urážkami ji nešetřili ani anonymní uživatelé sociálních sítí.

„Caroline Flacková byla neustále terčem online trollů. Tohle vysmívání ale ještě zesílil a legitimizoval mainstreamový tisk, kterému by teď nemělo být dovoleno, aby se vymanil ze svého podílu na vině,“ uvedla mluvčí labouristů Tracy Brabinová. Za tragédii označil sebevraždu moderátorky i britský premiér Boris Johnson.

Flacková měla v tomto týdnu předstoupit před soud kvůli údajnému napadení svého přítele Lewise Burtona lampou. Ten ale později řekl policistům a žalobcům, že chtěl svá obvinění stáhnout. Někteří soudci se však podle deníku The Times domnívají, že tak učinil pod nátlakem moderátorky.

V Británii se role bulváru naposledy řešila v souvislosti s nedávným oznámením královského páru Harryho a Meghan, kteří se rozhodli stáhnout do ústraní a částečně žít v Kanadě. Dvojice si totiž stěžovala na přílišný tlak ze strany bulvárních novinářů, Meghan dokonce před časem o svém vztahu vůči bulvárním médiím otevřeně promluvila.

U televizních celebrit hraje bulvár často roli prostředku, který jim umožní cestu ke slávě. Zároveň se pak ale stávají neúnavnými pozorovateli jejich životů a mnohdy vytahují staré kauzy znovu na světlo. Tito lidé se pak mnohem častěji stávají terčem anonymních „trollů“ a kritiků na sociálních sítích.

Statisíce lidí ještě před pondělním návratem pořadu na televizní obrazovky začaly podepisovat petice, ve kterých požadují striktnější pravidla ohledně způsobu, jakým mohou média referovat o známých osobnostech. Jedna z petic dokonce požaduje zákaz používání anonymních výroků nebo změny v publikování osobních informací a zdravotních záznamů.

Reklama

Doporučované