Hlavní obsah

Británii se nedostává řezníků. Vláda po nich chce i dobrou angličtinu

Foto: Profimedia.cz

Mají se Britové připravit na Vánoce bez krocana i oblíbených párků v těstíčku?

Reklama

Ve Velké Británii vládne chaos. Před čerpacími stanicemi se tvoří dlouhé fronty, protože nemá kdo přivézt naftu a benzín. Teď země hlásí, že chybí také řezníci, a na Vánoce tak možná nebude dostatek oblíbených masných výrobků.

Článek

Britští ministři jednají o plánech na uvolnění vízových povinností, na základě kterých by mohlo do země vstoupit až 1000 zahraničních řezníků, uvádí britský deník The Times. Ministryně vnitra Priti Patelová se tomuto kroku zatím brání. Tlak na návrat k volnému pohybu ze strany průmyslu ovšem sílí.

Britská asociace zpracovatelů masa uvádí, že jí chybí okolo 15 tisíc zaměstnanců. Aby udrželi supermarkety zásobené masem, musí se soustředit na základní úkoly, místo toho, aby se připravovali na Vánoce.

„Daří se nám udržovat zásobování jídlem, den za dnem, ale už od června nebo července tohoto roku jsme měli vyrábět potraviny na Vánoce, ale zatím jsme tak neučinili, takže bude nedostatek pochutin, jako jsou párky v těstíčku,“ uvedla mluvčí obchodní skupiny.

Asociace zmínila, že se snažila rekrutovat britské pracovníky, ale i s příslibem vyšší mzdy se chce v tomto odvětví pracovat jen málokterému Britovi. Kompletní vyučení řezníka navíc trvá 18 měsíců, poukázala asociace. Potenciální zájemci o řeznickou práci by tak letošní Vánoce stejně nezachránili. A ani ty příští.

Ministři tak přemýšlejí o uvolnění vízových omezení pro zahraniční pracovníky. V rámci britského migračního systému jsou sice řezníci považováni za kvalifikované pracovníky a mohou tak vstoupit do země, Británie od nich ale požaduje angličtinu na dobré úrovni. Ministři teď jednají o uvolnění těchto požadavků, aby do země dostali více řezníků.

Podle britské Národní unie zemědělců může vést nedostatek řezníků v příštích deseti dnech k utracení až 150 000 prasat. Vyzvala tak k udělení nouzových víz pro zahraniční řezníky.

Před „vánočním fiaskem“ varují také chovatelé krocanů. Budeme mít problém o Vánocích uspokojit poptávku po krocanech, říkají. Nové dočasné změny víz, které umožňují vstup do země dalším 5000 drůbežích pracovníků, vítají. Domnívají se ale, že už je možná pozdě. Britská rada pro drůbež odhaduje, že produkce vánočního krocana kvůli nedostatku zaměstnanců klesla o 20 %.

Reklama

Související témata:

Doporučované