Hlavní obsah

Británii sužuje mráz. Charity nestačí poskytovat azyl bezdomovcům a kritizují vládu

Charity v Británii kritizují vládu kvůli bezdomovcům.Video: Valérie Dvořáková , AP

 

Reklama

Britská vláda tvrdí, že počet lidí na ulici postupně klesá, názor však nesdílí charitativní organizace, kterým rekordně vzrostla poptávka po azylových domech pro bezdomovce. Teploty v těchto dnech klesají hluboko pod bod mrazu a v zemi není dostatek místa, kam by organizace bezdomovce ukryly.

Článek

Britské charitativní organizace kritizují tamní vládu, která tvrdí, že počet bezdomovců na ulici klesá. Charity ve dnech, kdy teploty v Británii klesají až na –14 stupňů Celsia, zaznamenávají rekordní poptávku po azylových domech a přístřeších pro bezdomovce. Podle informací webu The Independent problém řeší v Anglii, Walesu i Skotsku.

Náměstek ministra vnitra pro místní samosprávu James Brokenshire prohlásil, že strategie vlády „začíná mít účinek”. Počet bezdomovců zaznamenaný na nočních bezpečnostních kamerách od loňského podzimu údajně klesl o 74 osob, z 4 677 na 4751.

S údaji ale nesouhlasí ředitel nadace Crisis Jon Sparkes. Čísla jsou podle něj nespolehlivá a vláda problém podceňuje. Organizace v prosinci zveřejnila nové údaje, které ukazují, že počet lidí na ulici je mnohem vyšší, než se domnívá vláda.

Počet bezdomovců vláda určuje podle snímků z bezpečnostních kamer. „Problém je to, že tyto počty a odhady nezaznamenávají velké číslo těch bezdomovců, kteří se v noci skrývají a nejsou vidět,” řekl Sparkes.

Podle nadace se počet bezdomovců včetně těch, co spí v hromadné dopravě a ve stanech za posledních pět let zdvojnásobil, za poslední rok se pak číslo zvýšilo o 20 procent na 24 tisíc osob.

Společnost Glass Door, která poskytuje azylové domy ve čtyřech čtvrtích Londýna oznámila, že počet osob čekající na přístřešek, se za minulý rok zvýšil o 45 %, tedy o 960 lidí. Informaci potvrdil i další poskytovatel azylu pro bezdomovce v Edinburghu. Od roku 2016 se poptávka zvýšila o 20 %.

Vláda loni v prosinci poprvé zveřejnila údaje, které ukázaly, že za rok 2018 v Anglii a Walesu zemřelo asi 600 bezdomovců.

Peter, který v současné době žije na ulici v Londýně, řekl Independentu, že mnoho lidí se v noci skrývá kvůli své ochraně. Tím pádem je kamery často nemají šanci zachytit. „Mnoho mých přátel spí v místech, kde je nikdo nevidí, kde je ticho a kde je samozřejmě nezaznamenají úřady. Řekl bych, že skutečný počet bezdomovců je tak čtyřikrát až pětkrát větší, než který si myslí vláda," řekl britský bezdomovec.

Reklama

Související témata:

Doporučované