Hlavní obsah

Británii ubývá čas. Chystá se porušit brexitovou smlouvu, ale „jen malinko“

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson vyvedl Británii z EU na konci ledna. Teď se pomalu loučí s vyhlídkou obchodní dohody.

Reklama

Dohoda do půlky října, nebo vůbec. Britský premiér Boris Johnson v pondělí nalinkoval budoucí vztahy Velké Británie a Evropské unie. Britské vyhlídky moc nekorespondují s tím, co Johnson loni v zimě sliboval.

Článek

Ještě před tři čtvrtě rokem se šéf britského kabinetu dušoval, že bez dohody Spojené království z Unie nevystoupí. Nyní to ale vypadá na otočku o sto osmdesát stupňů – na situaci „buď anebo“, která dost pravděpodobně skončí brexitem bez vyjednané (převážně obchodní) dohody.

Johnson se k dalšímu postupu vyjádřil před začátkem nového kola vyjednávání o dohodě 2.0. Moc prostoru na debaty už nezbývá – návrh by měl být podle britského premiéra k dispozici už na říjnovém summitu evropských lídrů v Bruselu. Takže za zhruba měsíc a týden.

Johnson nadnesl, že pokud do té doby dohoda nebude, měli by to všichni „přijmout a jít dál“. Jeho rétorika se tak třeba oproti loňskému prosinci dost změnila.

Prosinec 2019: „Garantuji vám, že dosáhneme obchodní dohody“

Pár dní před klíčovými prosincovými volbami, v nichž Boris Johnson a jeho Konzervativní strana získali pohodlnou většinu v Dolní sněmovně, a zajistili si tak hladké přijetí návrhu rozvodové smlouvy, premiér zarytě slíbil, že bez vyjednání obchodních vztahů Británie z EU neodejde.

Rozmetal tak pochybnosti a strachy, které ohledně budoucího fungování ostrovního státu v rámci Evropy zaznívaly. O necelé dva měsíce později vyvedl Británii z Unie a řekl, že onu finální obchodní dohodu zvládnou vyjednavačské týmy sjednat do konce roku 2020. Bez žádného prodlužování.

Teď se zdá, že skeptické hlasy z Bruselu i Londýna měly v zimě pravdu a dohoda se konat nebude. A Johnsonova vláda přišla ve středu s plánem, který se tomu ze začátku roku vzdaluje ještě markantněji. Chce porušit některé závazné body z brexitové – rozvodové – smlouvy. Té, o níž (jak je vidno v přiloženém tweetu) Johnson nesčetněkrát prohlásil, jak je skvělá.

EU: „Vysmívají se nám“

Britský kabinet zveřejnil návrh zákona o vnitřním trhu, kterým by malé podvádění zdánlivě legitimizoval. Návrh ignoruje některé části odchodové dohody. Podle britské BBC jde o ty týkající se hospodářské konkurence a celního režimu v Severním Irsku. Tedy otázky, které byly ve vyjednávání brexitové smlouvy jedněmi z nejsložitějších. Zákon by umožnil nezavádět kontroly na zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. A také by britskému kabinetu vložil do rukou výlučnou pravomoc v otázkách státní podpory firem.

V návrhu nového zákona stojí, že by tyto body byly platné i v případě, že by byly v rozporu s mezinárodními smlouvami. Výrazně odmítavě se proti plánu Británie vyjádřili lídři evropských institucí i jednotlivých členských států. „Porušili by tím mezinárodní právo a nabourává to důvěru,“ napsala krátce po odhalení legislativního návrhu na Twitter šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Na straně Unie to po zveřejnění kontroverzního textu vřelo i ve středu večer. Podle britského listu The Times Johnsona někteří vysoce postavení evropští činitelé viní z toho, že úmyslně sabotoval vyjednávání o obchodu a nasměroval Británii k bezdohodovému odchodu.

Nejmenované zdroje Timesů z vrchních pater evropské politiky si stěžovaly na „bezprecedentní porušení vzájemné důvěry“. „Vysmívají se nám. To neustálé odkazování se na Světovou obchodní organizaci znamená: ‚Můžete se jít vycpat‘. Mám pocit, že britská vláda se pro odchod bez dohody rozhodla,“ uvedl anonymní zdroj. Řešilo se údajně i to, že by EU z vyjednávání vycouvala. Takové noty ale nakonec hlavní unijní vyjednavač nedostal.

Do Londýna nicméně zamířil místopředseda Evropské komise, Slovák Maroš Šefčovič, který má v unijní instituci na starost interinstitucionální vztahy a strategický výhled. V Británii se Šefčovič sejde podle BBC s vládním představitelem Michaelem Govem. Bude po něm chtít „objasnění“ toho, jak Britové hodlají uplatnit závaznou brexitovou dohodu.

Potenciální dohody, co nemají hodnotu

Rozpor ohledně porušení některých článků brexitové dohody panuje i u britských vládních činitelů samotných. V úterý na protest rezignoval šéf právního oddělení Downing Street 10 Jonathan Jones. A ministr pro otázky Severního Irska Brandon Lewis už před pár dny připustil, že by onen navrhovaný zákon o vnitřním trhu skutečně porušil mezinárodní právo.

Ani poslanci z řad Konzervativní strany nejsou zcela pro přijetí zákona. Někteří podle The Times vládu varovali, že pro legislativu, která by porušovala mezinárodní právní závazky, hlasovat nebudou.

„Jednoduše: nebudu hlasovat pro porušování zákona,“ řekl podle Timesů člen britského parlamentu Roger Gale. „Proč by kterákoli země chtěla uzavřít dohodu s Británií, když by věděla, že ta smlouva nemá ani hodnotu papíru, na kterém je napsána?“ dodal Gale.

Ze strany Spojeného království by šlo o nevídaný krok – Britové si zakládají na tom, že jsou spolehlivými partnery. „Británie neporušuje dohody. Bylo by to špatné pro naši zemi, pro naše vztahy se zbytkem světa i pro všechny budoucí obchodní dohody, které budeme chtít vyjednat,“ řekla koneckonců v roce 1975 Železná lady Margaret Thatcherová.

Reklama

Doporučované