Hlavní obsah

Britové, Belgičané i Němci uctili padlé vojáky od Yper

Padlé vojáky z bitvy u Yper uctili Britové, Němci i Belgičané (video: Reuters). Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Významní státníci a asi čtyři tisícovky potomků padlých vojáků se zúčastnili vzpomínkového ceremoniálu, který se konal na okraji belgického města Ypry.

Článek

Odvahu a statečnost britských vojáků, kteří před sto lety padli v jedné z nejkrvavějších bitev první světové války, vyzdvihl britský princ Charles při vzpomínkové akci na vojenském hřbitově na okraji belgického města Ypry.

Takzvaná třetí bitva u Yper, zvaná také bitva u Passchendaele, si mezi červencem a listopadem 1917 vyžádala přes 300 000 obětí mezi britskými vojáky, asi 85 000 jich padlo na straně Francie a 260 000 na německé straně. Nehledě na obrovské ztráty, ani jedna ze stran žádného výraznějšího úspěchu nedosáhla.

„Vzpomínáme nejen na padající déšť a bahno, jež tížilo živé a pohlcovalo mrtvé, ale také na odvahu a statečnost mužů, kteří zde bojovali," prohlásil princ Charles sto let poté, co Britové a jejich spojenci vyrazili do útoku. Připomněl také slova válečného reportéra, že vše, co bylo o bitvě napsáno, je jen chabý odraz ohavností a pekla, v němž zahynulo tolik lidí.

„Ačkoliv oběti byly obrovské, věc, za kterou padly, byla nakonec správná. Bylo správné bránit se agresi, bylo správné bránit svobodu," uvedl podle BBC britský ministr obrany Michael Fallon.

Vzpomínkové akce na největším britském vojenském hřbitově se zúčastnil také belgický král Philippe a královna Mathilde, britská premiérka Theresa Mayová, princ William s chotí a asi čtyři tisícovky potomků padlých vojáků. Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel položil věnec ke hrobu německých vojáků, kteří jsou zde také pochováni.

Obřad také zahrnoval vyvolávání jmen padlých i osobní příběhy některých z tisíců vojáků i zdravotních sester. Princ William na závěr připomněl neznámého vojáka a řekl, že je „voják velké války, kterého zná bůh".

Reklama

Související témata:

Doporučované