Hlavní obsah

Britové budou moci po brexitu cestovat po Evropě bez víza, rozhodl Evropský parlament

Britové mohou i po brexitu cestovat bez víza po Evropě.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Evropský parlament rozhodl, že Britové budou moci po brexitu cestovat do unijních zemí bez víza. Rozhodnutí se týká jen krátkodobých pobytů. Předpokládá se, že Velká Británie se vůči unijním občanům zachová podobně.

Článek

Plenární jednání europarlamentu ve čtvrtek potvrdilo pravidla, která v případě britského odchodu z EU bez dohody umožní britským občanům krátkodobé bezvízové cestování do unijních zemí. Předpokladem je, že britská strana se vůči občanům evropských států zachová recipročním způsobem.

Jde o jeden z 19 legislativních návrhů, se kterými v posledních měsících přišla Evropská komise. Snahou je změkčit dopady případného britského odchodu z EU bez dohody.

Její text britský parlament opakovaně odmítl a hrozilo, že Británie odejde bez dohody už 29. března. Nyní je datem takového možného odchodu 12. duben.

Na straně Evropské unie se ale zadrhl i tento v zásadě nesložitý návrh zajišťující bezvízové cestování na dobu kratší než 90 dní ve 180denním období.

Důvodem bylo, že Španělsku se do jedné z poznámek pod čarou podařilo doplnit označení Gibraltaru jako britské kolonie. Londýn to ihned razantně odmítl s tím, že enkláva na jihu Pyrenejského poloostrova je „součástí rodiny Spojeného království“ a všichni by měli respektovat demokratické přání tamních obyvatel být britskými občany.

Evropský parlament opakovaně žádal členské státy, aby příslušnou část materiálu změnily. V jiných částech „krizové přípravy“ Unie na brexit bez dohody podobná formulace použita není.

Nakonec po výměně zpravodaje návrhu, kterým byl původně britský europoslanec Claude Moraes, poslanci ustoupili. Návrh, ve kterém zůstalo i kritizované označení Gibraltaru jako britské kolonie, nejprve ve středu schválil klíčový výbor pro občanské svobody. Ve čtvrtek poté poměrem hlasů 502 : 81 při 29 zdrženích také europarlament jako celek.

Reklama

Doporučované