Hlavní obsah

Britové doufají, že jim po brexitu Austrálie pomůže vyvinout vlastní navigační systém

Satelitní program Galileo se ukázal být dalším konfliktním bodem mezi Británií a EU.Video: GNSSA

 

Reklama

Spojené království muselo kvůli brexitu odstoupit od satelitního navigačního systému Galileo, který vyvíjí EU. Podle deníku Financial Times by na projektu, který Britové chtějí rozjet do konce letošního roku, mohla spolupracovat Austrálie.

Článek

První tendry na satelitní navigační systém, který by konkuroval projektu EU Galileo, má Británie v úmyslu vypsat do konce letošního roku. Doufá přitom, že jejím partnerem v programu se stane Austrálie. Informuje o tom ekonomický list Financial Times.

Pokud bude Brusel stále trvat na tom, že Británie by neměla mít přístup k systému Galileo ve snaze omezit její přístup k citlivým bezpečnostním informacím odchodu země z EU, Británie na jednání v příštím týdnu zřejmě začne prosazovat svůj vlastní program.

Podle zdrojů listu z vládní administrativy už zájem o britský projekt naznačila Austrálie, která oznámila své plány pro národní kosmickou agenturu. Věc je však v raném stadiu a k žádnému kontaktu zatím nedošlo.

Satelitní program Galileo, který má být konkurentem americkému systému GPS, se ukázal být konfliktním bodem mezi Británií a EU, jež k Británii přistupuje tak, jako kdyby Londýn již Unii opustil. Británie preferuje zůstat členem programu Galileo. Pokud však bude odříznuta, je připravena reagovat.

Vláda doufá, že výběrová řízení na počáteční inženýrskou a projekční činnost zahájí v průběhu příštích měsíců. V tomto měsíci vláda vytvořila pracovní skupinu pověřenou vývojem možností pro systém jak pro civilní, tak vojenské účely.

Přestože Londýn až minulý měsíc oznámil, že zvažuje vybudování satelitního navigačního systému, podle Financial Times pracuje na alternativě ke Galileu už od roku 2016. Podle nejnovější studie by britský systém přišel na 3,7 miliardy liber (přes 108 miliard Kč) a vytvořil by na 5000 pracovních míst.

Británie doposud hrála v Galileu významnou roli, podílela se přibližně na pětině prací na systému. Britské firmy už byly z dalších jednání o vývoji systému vyloučeny.

Agentura pro evropský globální navigační družicový systém (GSA), která systém Galileo provozuje, sídlí od roku 2012 v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované