Hlavní obsah

Britové šlápli na plyn. Schválili vakcínu Pfizeru a v příštích dnech začnou očkovat

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock po středeční tiskové konferenci.

Reklama

Velká Británie ve středu jako první země na světě schválila použití vakcíny farmaceutických společností Pfizer a BioNTech. Očkovat by se v zemi mohlo začít již příští týden, a to u nejrizikovější skupiny lidí.

Článek

Očkování u vysoce rizikových skupin lidí může začít v horizontu několika příštích dnů, píše BBC. Spojené království si objednalo 40 milionů dávek, což by mělo stačit na očkování 20 milionů lidí. Aby vakcína člověka správně ochránila, musí ji lékaři podat s odstupem tří týdnů ve dvou dávkách.

Brzy by podle BBC mělo být k dispozici přibližně 10 milionů dávek, prvních 800 tisíc dávek podle webu The Times dorazí do Velké Británie v příštích dnech. Podle britské vlády jsou první na řadě zaměstnanci ve zdravotnictví a obyvatelé domovů pro seniory, dále by se vakcína měla obecně podat starším lidem, píše AP.

Vakcína byla pro nouzové použití schválena regulační lékovou agenturou (MHRA), a to dříve, než se tak rozhodl zbytek Evropy i USA. Agentura MHRA bude po brexitu plně odpovědná za registraci léčivých přípravků ve Spojeném království.

„Pomoc je na cestě. Léková agentura MHRA vakcínu proti covidu-19 od Pfizeru a BioNTechu schválila k použití. Státní zdravotnický systém (NHS) je připraven zahájit očkování počátkem příštího týdne. Británie je první zemí na světě, která je připravena distribuovat klinicky schválenou vakcínu,“ napsal na Twitteru ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Hancock podle webu The Guardian dále uvedl, že distribuce vakcíny do celé Velké Británie bude „náročná“, protože je nutné očkovací látku udržovat na teplotě –70 stupňů Celsia. Společnost Pfizer ale podle The Times tvrdí, že vakcína vydrží v běžné lednici až pět dní, což by NHS mohlo z hlediska práce s vakcínou poskytnout větší flexibilitu.

Hancock také prohlásil, že země by se mohla k určité normálnosti vrátit okolo Velikonoc, a naznačil, že od léta 2021 by nemusela být zapotřebí žádná omezení. Na očkování je podle něj v současnosti připraveno alespoň 50 nemocnic, vznikají také speciální očkovací centra.

„Dnešní povolení nouzového použití vakcíny ve Velké Británii představuje historický okamžik v boji proti onemocnění covid-19. Na tomto cíli jsme pracovali od chvíle, kdy jsme poprvé prohlásili, že věda zvítězí. NHS má desítky let zkušeností s prováděním rozsáhlých očkovacích programů. Nyní zahájí rozsáhlé přípravy, aby poskytl péči a podporu všem osobám oprávněným k očkování,“ uvedl generální ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla.

„Pro úspěch očkovacího programu je ale zásadní, aby každý i nadále plnil svoji úlohu a dodržoval nezbytná omezení, abychom mohli virus dále potlačovat a umožnit NHS vykonávat svou práci, aniž by byl přetížen,“ zdůraznil Bourla.

„Je fantastické, že MHRA formálně schválila vakcínu proti onemocnění covid-19. Vakcína začne být ve Velké Británii dostupná od příštího týdne. Je to právě ochrana umožněná vakcínami, díky které získáme zpět naše životy a rozhýbeme ekonomiku,“ napsal na Twitteru britský premiér Boris Johnson.

Firma v listopadu informovala veřejnost o úspěšné poslední fázi klinických testů. Vakcína proti covidu-19 vyvíjená společnostmi Pfizer a BioNTech má podle první sady konečných výsledků z poslední fáze testů účinnost 95 procent a nemá žádné vážné vedlejší účinky. Vakcína podle tehdejšího prohlášení také dobře funguje u starších lidí a při prevenci závažného průběhu nákazy.

Agentura DPA dříve uvedla, že Pfizer a BioNTech požádaly o registraci vakcíny i v Británii, Austrálii, Kanadě či Japonsku. Vakcína Pfizeru a BioNTechu může být brzy distribuována i v USA, podle CNN by první Američané mohli být očkováni již okolo 15. prosince. Pfizer podal žádost k americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) před deseti dny. Nezávislí poradci mají FDA sdělit svoje doporučení ohledně vakcíny Pfizeru 10. prosince.

Nákup až 300 milionů dávek této vakcíny schválila už v listopadu Evropská komise a žádost o schválení mimořádného nasazení látky si firmy rovněž v listopadu podaly ve Spojených státech. Na vývoji dalších vakcín také pracují desítky firem po celém světě. Britské úřady rovněž zvažují další látku od farmaceutické společnosti AstraZeneca, jejíž vakcíny Británie objednala 100 milionů dávek.

Reklama

Doporučované