Hlavní obsah

Britové jezdí do Číny za „orgánovou turistikou“. Poslanci chtějí zákaz

Britští poslanci chtějí zakázat orgánovou turistiku.Video: David Krkoška, Reuters

 

Reklama

Pacienti z Velké Británie by měli mít zakázáno cestovat do Číny kvůli transplantaci orgánů, požaduje to více než 40 britských poslanců. Existuje totiž závažné podezření, že orgány pocházejí z těl politických vězňů.

Článek

Při debatě minulý týden poslanec Jim Shannon naléhal na vládu, aby zvážila zavedení zákazu orgánové turistiky, který by britským občanům zabránil cestovat do Číny kvůli transplantaci. Podobný zákon již platí například v Itálii, ve Španělsku nebo Izraeli. „Musíme to kontrolovat systémově, stejně jako jiné země, a to nejen proto, že je to správná věc, ale také proto, že je nutné chránit občany Spojeného království před tím, aby nevědomky hráli roli v děsivém utrpení náboženských skupin v Číně,” řekl Shannon.

Existují totiž podezření, že v Číně lze zakoupit orgány odebrané z těl politických vězňů. Vyšetřováním těchto praktik se zabývá nezávislá iniciativa China Tribunal, která by výsledky svého šetření měla zveřejnit 13. června. Již v prozatímním rozhodnutí, vydaném v prosinci, ale tribunál došel k závěru, že tyto praktiky v Číně probíhají dlouhodobě a padla jim za oběť velká řada obětí.

Má jít především o orgány příslušníků náboženských či etnických menšin, jako jsou členové hnutí Fa-lun-kung, Tibeťané, ujgurští muslimové nebo členové některých křesťanských sekt. Čína přiznala, že k získávání orgánů z těl vězňů v minulosti docházelo, tvrdí ale, že s touto praktikou v roce 2015 přestala. Veškerá obvinění odmítá a označuje je za pomluvy. Dodržuje prý pravidla Světové zdravotnické organizace – orgány tak prý smějí být darovány pouze dobrovolně a zdarma. Na vyšetřování ale odmítá jakkoliv spolupracovat.

Britský ministr zahraničních věcí Mark Field věří, že orgánová turistika je v Británii jen velmi okrajovou záležitostí. Zároveň se domnívá, že zákaz by byl jen velmi složitě vymahatelný, neboť lze jen stěží ověřit účel návštěvy.

Podle China Tribunal dochází v Číně ke sběru orgánů od roku 2000. Čína v minulosti tvrdila, že vězni s darováním orgánů dobrovolně souhlasili, aby tak odčinili své zločiny proti státu. I přes čínské ujišťování, že k odběru orgánů tímto způsobem nedochází, mají vyšetřovatelé podezření, že tomu tak není.

Reklama

Doporučované