Hlavní obsah

Britové jsou stále Evropany. Mayová vystoupila se stěžejními body dohody o odchodu z EU

Theresa Mayová přednesla stěžejní body odchodu Británie z EU.Video: Kateřina Vodvářková, Reuters

 

Reklama

Britská premiérka bude usilovat o „nejhlubší a nejširší” partnerství s Evropskou unií a o maximální možné vyhovění záměrům a potřebám obou stran.

Článek

Ve svém projevu Mayová zmínila stěžejní body dohody, kterými jsou spravedlivá obchodní soutěž, ochrana osobních údajů a udržení vzájemné komunikace jak mezi orgány Británie a EU, tak mezi jejími občany.

Británie má velký zájem na udržení spolupráce s Evropskou unií. Nechce diskriminovat obchodní společnosti v už nastoleném režimu a očekává stejný přístup vůči britským obchodníkům na evropském trhu.

I přes intenzivní zájem o spolupráci se v některých tématech Britové nevyhnou rozdílným přístupům. V proslovu Theresa Mayová zmínila například odmítnutí jurisdikce evropského soudu nebo neúčast na jednotném digitálním trhu EU.

Budoucí spolupráce a členství Británie v unijních agenturách by se tak mohly týkat leteckého nebo chemického průmyslu a oblasti léčiv.

„Ať už bude dohoda Británie a Evropské unie jakákoliv, naše budoucnost je zářná,” uvedla Mayová na závěr svého projevu. Označila občany Evropské unie za své přátele a že i přes odchod z Unie budou Britové nadále hrdými Evropany.

Reklama

Doporučované