Hlavní obsah

Britové mají novou desetilibrovku, nezničí ji ani pračka

Velká Británie má novou plastovou desetilibrovou bankovku. Čím je zajímavá, zjistíte ve videu (video: Reuters). Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Nová desetilibrová bankovka je druhým polymerovým platidlem v Británii, do oběhu byla vydána ve čtvrtek a místo vědce Charlese Darwina je na ní spisovatelka Jane Austenová.

Článek

Británie má od čtvrtka novou plastovou desetilibrovou bankovku s portrétem spisovatelky Jane Austenové, stará papírová bankovka s obrázkem vědce Charlese Darwina je v Británii stále platná, z oběhu bude stažena postupně.

Nové platidlo je vyrobené z polymeru, což by mělo dva a půl krát zvýšit jeho životnost a nezničí jej prý ani vyprání v pračce. Na výrobu je nová bankovka dvakrát nákladnější. Jako první bankovka ve Spojeném království má desetilibrovka i hmatové značky pro nevidomé.

Nová bankovka budí velký zájem sběratelů, kteří vyhledávají kusy s kuriózními sériovými čísly. Například s datem narození a úmrtí Jane Austenové. Desetilibrovou bankovku s vůbec nejnižším sériovým číslem, tedy AA01 000001 má dostat královna Alžběta II. Druhou nejnižší dostane princ Philip a třetí premiérka Theresa Mayová.

V porovnání s Českem je Velká Británie ve výměně bankovek podstatně aktivnější. V Čechách se zatím od roku 1993 žádné bankovky nezměnily, jen dvacetikoruna a padesátikoruna se úplně zrušily. Naproti tomu v Británii od devadesátých let prošly bankovky k dnešku už třemi sériemi rozsáhlých změn. Například od roku 2007 se změnil vzhled všech čtyř britských bankovek. Mění se ale jen zadní strany bankovek, na přední straně zůstává královna Alžběta II.

V roce 2007 se po osmi letech změnila dvacetilibrovka. Hudebního skladatele Edwarda Elgara na ní vystřídal filozof Adam Smith. V roce 2011 došlo k výměně padesátilibrové bankovky. Prvního guvernéra Bank of England Johna Houblona na ní po 17 letech vystřídali Matthew Boulton a James Watt. Na pětilibrovce se po reformátorce Elizabeth Fryové loni objevil Winston Churchill. Po letošní změně desetilibrovky je v plánu v roce 2020 nahradit na dvacetilibrové bankovce ekonoma Adama Smitha za malíře J. M. W. Turnera.

Reklama

Související témata:

Doporučované