Hlavní obsah

Britové nasazují hlídkové lodi a drony proti migrantům v Lamanšském průlivu

Britové se s Francouzi dohodli na spolupráci při dozoru nad migranty pokoušejícími se o překročení Lamanšského průlivu.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Velká Británie se rozhodla v Lamanšském průlivu nasadit hlídkovou loď královského námořnictva a drony. Jde o reakci na strmě stoupající počet nelegálních migrantů pokoušejících se o překročení průlivu.

Článek

Plavidlo HMS Mersey třídy River oceánských hlídkových lodí Britského královského námořnictva bude mít za úkol pomáhat britské pohraniční policii a francouzským silám, oznámil to ministr obrany Gary Williamson. Mersey k vykonávání mise vyplula ve čtvrtek z přístavu v Plymouthu.

Podle statistik francouzského ministerstva vnitra bylo loni zaznemanáno 71 pokusů migrantů o překročení průlivu v lodích nebo člunech, zatímco v roce 2017 to bylo pouhých 12. Navíc, více než 80 % těchto plaveb přišlo pouze v listopadu a prosinci, kdy se o překročení pokusilo 71 plavidel, přičemž zajištěno jich bylo pouze 31, 40 pak dosáhlo pobřeží ostrovů.

„Mojí prioritou je ochrana britských hranic, chci také zabránit ztrátám na lidských životech v Lamanšském průlivu. Každý kdo se jej pokouší překročit, značně riskuje svůj vlastní život. Ať už je vaše motivace jakákoli, nikdo nechce žádnou tragédii, viděli jsme i devítileté děti na těch lodích. Proto jsem se rozhodl znovu nasadit dvě lodi, motorové kutry,” potvrdil v tiskovém prohlášení nasazení hlídkových plavidel HMC Vigilant a HMC Searcher britský ministr vnitra Sajid Javid.

Dále uvedl, že se v roce 2018 Lamanšský průliv pokusilo překročit na člunech 539 migrantů, o vzestupné tendenci jevu hovoří to, že během prosince šlo o 230 osob.

Kromě armádní HMS Mersey a Vigilantu se Searcherem pohraniční vody hlídají ještě dvě lehké hlídkové lodi.

Dalším bezpečnostním opatřením v Lamanšském průlivu mají být drony, které budou za spolupráce francouzských a britských úřadů střežit pobřeží Francie. Sajid Javid se na tom dohodl s francouzským ministrem vnitra Chrisotphem Castanerem.

Ministři smluvili, že Spojené království francouzským úřadům poskytnou finanční pomoc pro hlídání pobřeží, které bude provozováno kromě dronů také radary a kamerové systémy.

Reklama

Doporučované