Hlavní obsah

Podle ruské ambasády v Praze je vyšetřování kauzy Skripal neprůhledné

Ruská ambasáda v Praze k případu Skripal.Video: Seznam, ČTK

 

Reklama

Britští experti nebyli s to prokázat, že nervově paralytická látka použitá v březnu proti ruskému dvojitému agentovi Sergeji Skripalovi byla vyrobena v Rusku. Řekl to šéf britského armádního výzkumného střediska.

Článek

Představitelé ruské ambasády v Praze svolali na středu tiskovou konferenci, aby se poprvé veřejně vyjádřili k případu Skripal a k diplomatické válce mezi zeměmi EU a Ruska, která se projevila vzájemným vypovězením diplomatů a pracovníků velvyslanectví v minulých dnech.

Tiskovou konferenci můžete sledovat nahoře ve videu v přenosu agentury ČTK.

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij řekl, že vyšetřování celého případu je neprůhledné. Velká Británie podle něj ignoruje mezinárodní úmluvy a jednala proti principu presumpce neviny. Veřejnost ujistil, že Rusko má zájem na vyšetření celého případu a stěžoval si na to, že Británie nezodpověděla otázky Rusů.

Při tiskové konferenci ruský zástupce také kritizoval vydání ruského hackera Nikulina. Při té příležitosti naznačil, že návštěva amerického předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana a vydání ruského hackera do USA nemusí být náhoda.

Jed Novičok použitý k otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala možná nebyl vyroben v Rusku. S takovým zjištěním přišli v úterý britští experti. Podle agentury Reuters to v úterý řekl šéf britského armádního výzkumného střediska Gary Aitkenhead. Potvrdili však, že šlo o látku Novičok.

Britové neprokázali, že použitý Novičok pocházel z Ruska.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

„Byli jsme schopni otravnou látku určit jako Novičok, určili jsme, že se jednalo o armádní nervově paralytickou látku,” řekl šéf speciální laboratoře v anglickém Porton Downu televizní stanici Sky News. Odkud látka pocházela, ale laboratoř nezjistila.

„Neurčili jsme přesný zdroj, nicméně jsme poskytli vědecké informace vládě, která pak využila řady zdrojů k sestavení závěrů, o nichž se hovoří,” poznamenal Aitkenhead. Zároveň potvrdil, že dotyčná otravná látka vyžaduje ke své výrobě mimořádně složité metody, tedy něco, co je v možnostech hráče, za nímž je stát.

„Pokračujeme v práci, abychom pomohli získat další informace, které by nám umožnily dostat se blíž ke zdroji, ale zatím se nám to nepodařilo,” dodal šéf výzkumného střediska.

Nejmenovaný mluvčí britské vlády podle Reuters k uvedenému poznamenal, že jde jen o „část zpravodajského obrázku”. „Jak vysvětlila premiérka, ten zahrnuje naši znalost toho, že Rusko v posledním desetiletí zkoumalo možnosti doručování nervově paralytických látek pravděpodobně k vraždám a že v rámci tohoto programu vyrobilo a skladuje malá množství Novičoku,” uvedl mluvčí.

Skripal a jeho dcera Julija byli 4. března napadeni otravnou látkou, kterou britští experti následně určili jako Ruskem, respektive Sovětským svazem vyvinutou nervově paralytickou látku Novičok. Britská vláda tvrdí, že za tento útok je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko, což ale Moskva důrazně popírá. Kvůli aféře si západní země, včetně Česka, na jedné straně a Rusko na straně druhé vypověděly desítky diplomatů.

Reklama

Doporučované