Hlavní obsah

Britové obsadili pláže. Probíhající pandemie jim nevadí a policie si neví rady

Foto: Profimedia.cz

Je horko, lidé přestali dodržovat rozestupy a další opatření. Na snímku přeplněná pláž v anglickém Brightonu.

Reklama

Nelegální parkování, hromady odpadků, dopravní chaos, noční kempování, napadání a nadměrnou konzumaci alkoholu zažívají anglická přímořská letoviska. Navzdory epidemii covid-19 tam míří davy turistů, aby unikly vedru.

Článek

Problémy a incidenty ohlásily úřady pobřežních měst Christchurch, Bournemouth a Poole, která tvoří společnou aglomeraci s asi půlmilionem obyvatel. Lidé se podle nich neřídili pokyny a chovali se nezodpovědně.

Na plážích pak nebylo téměř k hnutí. Místní si začali městským úřadům a policii stěžovat na hluk, chování návštěvníků a odpadky, které po sobě nechávali.

Výletníci útočili i na pracovní čety, které se snažily vyprázdnit přeplněné odpadkové koše. Podle televize Sky News do dnešního rána z pobřeží a mola odvezli přes 40 tun odpadu. Policisté rozdali 558 pokut za špatné parkování a museli řešit nesčetné případy parkování, které bránilo provozu.

Návštěvníci argumentují tím, že po tak dlouhé izolaci si chtěli jen trochu oddychnout a horké počasí jim k tomu rovněž dalo dobrý důvod.

Vikki Sladeová, která stojí v čele městské rady této aglomerace, prohlásila, že je scénami z pláží ohromena. „To nezodpovědné chování je šokující a policie je zcela vytížená, aby zajistila všem bezpečnost. Neměli jsme na vybranou a museli jsme vyhlásit mimořádnou událost a dát pokyn k výjimečnému zásahu,“ řekla.

Apelovala na Brity, aby se na pláže nevydávali. Británie je pandemií způsobenou koronavirem velmi postižena - zemřelo tam přes 43 300 lidí a nakazilo se jich více než 309 000. Zdravotní odborníci varují před druhou vlnou.

Poslanec Conor Burns řekl, že nic podobného, jako byl středeční dav, neviděl. „Tak to nemůže pokračovat,“ dodal.

Police Dorsetu posílila hlídky. „Máme zde zdravotní krizi a takové množství lidí mířících na jedno místo vyvolává dodatečné nároky na pohotovostní služby. Jsme odkázaní na osobní zodpovědnost lidí a naléhavě doporučujeme, aby si dvakrát rozmysleli, než se do této oblasti vydají,“ sdělila zástupkyně velitele dorsetské policie Sam de Reyaová.

Podle stanice BBC byla dnes dopoledne pláž v Bournemouthu znovu plná lidí „tak daleko, kam oko dohlédne“, a parkoviště bylo téměř obsazené. Lidé se k moři vydali až ze vzdáleného Birminghamu.

Reklama

Doporučované