Hlavní obsah

Britové omezí reklamu na sladkosti. Nebuďte v 50 tlusťoši, radí Johnson

Foto: Profimedia.cz

Sladkosti a další nezdravé potraviny kupují Britové často v akcích.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson se sice v otázce stravy označuje za libertariána, po onemocnění koronavirem ale změnil názor a rozhodl se bojovat proti obezitě. Jeho nadváha zřejmě přispěla k tomu, že skončil na ventilátoru.

Článek

Nemoc covid-19 stála Borise Johnsona málem život. Krátce poté, co opustil nemocniční jednotku intenzivní péče, vyhlásil boj obezitě. Lékaři jsou totiž přesvědčeni, že nadváha výrazně zhoršuje průběh nemoci. A Britové jsou podle statistik druhým nejtlustším národem Evropy (první místo patří Malťanům).

Jak by měla vypadat první várka opatření proti obezitě, oznámil deník The Times. Johnson sice zklamal zastánce zdravého životního stylu tím, že zavrhl (prozatím) zákaz reklamy na nezdravé potraviny od deváté hodiny večerní, reklamu ale přesto výrazně omezí. Obchody už nebudou moci používat na nezdravé potraviny akce typu „kup jeden, dostaneš dva“.

Foto: Profimedia.cz

Fastfoody se možná dočkají povinného označování potravin počtem kalorií.

Průzkumy ukazují, že právě za zboží v akci utrácejí Britové 40 procent svých výdajů na potraviny. Zákaz akcí tak postihne výrobky obsahující přemíru cukru, soli nebo tuků.

Zakázáno také bude propagování nezdravých pochutin, jako jsou sladkosti a čokolády, u vchodu a před pokladnami supermarketů. Vláda také zvažuje možnost zavedení povinného označování počtu kalorií u jídel v restauracích a provozovnách rychlého občerstvení.

„Virus ukázal, jak je důležité být a zůstat zdravý,“ řekla ministryně kultury Caroline Dinenageová. Velmi obézní lidé totiž podle lékařů umírají na koronavirus dvakrát častěji než zbytek populace, u lidí s nadváhou se pak riziko úmrtí zvyšuje o 26 procent.

Johnsonovo tažení proti nezdravému jídlu přichází ve stejný čas jako plánovaná kampaň, která má Brity přesvědčovat, aby pokračovali v pohybu a cvičení, s nímž mnozí začali během karantény. V době, kdy lidé nemohli pracovat a zůstávali doma, chodili častěji na procházky a vůbec se mnohem více hýbali.

Premiérovo sídlo v Downing Street 10 proto navštívil i Joe Wicks, hvězda online fitness kurzů a sportovní osobnost roku v Británii. Právě s ním měl premiér kampaň za zdravý životní styl konzultovat.

Premiér měl při poradě vlády údajně prohlásit, že „pro hubeňoury je to (koronavirus) v pohodě“. Na otázku, co by se mělo proti nemoci dělat, měl pak jednoduchou radu. „Nebuďte v 50 tlusťoši.“

Johnson je už třetím konzervativním premiérem, který v otázce boje s obezitou změnil názor. Když se stal šéfem vlády, neskrýval skepsi vůči obdobnému plánu své předchůdkyně Theresy Mayové. V poslední době už ale obezitu vnímají jako zásadní problém i konzervativci - počet obézních dětí opouštějících základní školu se vyšplhal již na 20 procent a dosavadní kampaně fungovaly jen na část společnosti - zatímco děti bohatých rodičů hubly, děti z chudých rodin naopak přibíraly.

Reklama

Doporučované