Hlavní obsah

Britové poslali do Pobaltí sveřepé šakaly a kojoty z války v Afghánistánu

Velká Británie je jedním z garantů mise NATO v Pobaltí. Své vojáky a armádní techniku má i v Polsku. Vojáci tam přijeli s lehkými obrněnci Šakal a Kojot, kteří byli navrženy pro válku v AfganistánuVideo: Pavel Cyprich

 

Reklama

Součástí mise NATO v Pobaltí, která začala minulý týden, jsou také vojáci z Británie. Do Polska přijeli v autech, která jsou pozůstatkem války v Afghánistánu. Nemají střechu a ještě nedávno byla béžová.

Článek

Poručík Harry Rose vstoupil do armády teprve před třemi lety. Letos už ale velí jednotce 25 lehkých obrněnců, které budou sloužit na severu Polska.

Stejně jako zbytek jeho mužstva je na své transportéry náležitě hrdý. Jde o čtyř nebo šestikolová auta, do kterých se vejdou čtyři vojáci. Mají lehký pancíř a na korbě 12milimetrový kulomet. Těm menším říkají Šakal, velkým Kojot. V Polsku jich mají dohromady pětadvacet.

Auta byla před lety vytvořena pro podmínky Afghánistánu, kde také byla v roce 2008 prvně nasazena. Nemají tak žádnou střechu a ještě nedávno byly transportéry stále vyvedeny v pouštních barvách. Na zelenou je armáda přebarvila teprve před začátkem mise v Pobaltí.

Reportér Seznamu ve Strykeru.

Proti Strykerům, se kterými do Polska přijeli jejich američtí kolegové, působí britská auta až titěrně. Britové si ale zakládají na tom, aby byli rychlí, agilní a měli přehled. Ten rozhodně se svými vozy mají. V americkém Strykeru vidí řidič v podstatě jen před sebe a střelec, pokud sedí uvnitř, musí používat desítku malých periskopů, které kolem sebe má.

„Jasně, když je hezky, je to lepší, ale my jsme v Británii na špatné počasí docela zvyklí,“ říká o autech jejich velitel Harry Rose.

Jednotka, která se označuje za Light Dragoons, o sobě prohlašuje, že je očima a ušima vojenských operací, a tedy i té na severu Polska.

Jak se v takovém autě cestuje a jak přesně vypadá, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované