Hlavní obsah

Britové potvrzují: Ruští hackeři ovlivňovali naše média

Velká Británie poprvé přiznala, že čelila útokům ruských hackerůVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Ruští hackeři podle britského Národního centra pro kyberbezpečnost (NCSC) útočili loni na tamní média, telekomunikační a energetické společnosti. Je to vůbec poprvé, kdy šéf NCSC Ciaran Martin tuto informaci potvrdil.

Článek

„Můžu potvrdit, že NCSC v minulém roce vysledovalo ruské útoky na britská média, telekomunikační a energetické sektory,” prohlásil Martin. Národní centrum pro kyberbezpečnost muselo prý „aktivně spolupracovat s mezinárodními partnery, průmyslem a občanskou společností”, aby hrozbám dokázalo čelit.

Britský deník The Guardian ve svém výzkumu odhalil, že více než 400 twitterových účtů označených jako „ruští internetoví trollové” přispívalo o brexitu - a to v době před referendem i po něm. Jeden konkrétní účet se dokonce podařilo spojit s šířením poplašných zpráv po březnovém teroristickém útoku u Westminsteru.

Šéf centra Martin ve svém prohlášení navázal na pondělní slova premiérky Theresy Mayové, která zkritizovala Rusko za invazivní zahraniční politiku. „Rusko se snaží podlomit mezinárodní systém. To je naprosto jasné. Paní premiérka to v pondělí okomentovala přesně - mezinárodní řád, tak jak ho známe, je ve vážném ohrožení,” dodal.

Kontroverzní se teď zdá být reakce britského ministra zahraničí Borise Johnsona, který při nedávném parlamentním jednání odpověděl na možné ovlivňování britských voleb či referend Ruskem jednoznačné „ne”.

Reklama

Související témata:

Doporučované