Hlavní obsah

Britové se s brexitem bojí chaosu v dopravě, i v Praze se zkoušejí domluvit napřímo. Bez Bruselu

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropská unie dlouhodobě nechce, aby členské státy vedly s Brity dvoustranná jednání. Je ale faktem, že řadu otázek právě v oblasti dopravy EU neřeší.

Článek

Britská vláda se obává narušení letecké a pozemní dopravy s členskými státy v případě neúspěchu jednání o brexitu. Ministr dopravy Chris Grayling se proto podle televize Sky News obrátil minulý týden dopisem na své protějšky v 27 členských státech, včetně Dan Ťoka, s návrhem na uzavření bilaterálních dohod, které by dopravním komplikacím zabránily.

Podle bruselského zdroje, na něhož se Sky News odvolává, se Graylingův dopis dočkal „mrazivého přijetí”. Pokus vyjednat paralelní dvoustranné dohody, jako například mezi Spojeným královstvím a Českem, by prý mohl ohrozit dojednání dohody o brexitu.

Z počínání britského resortu dopravy se dá vyčíst, že se londýnská vláda skutečně obává dopravních komplikací v případě, že jednání o podobě odchodu Spojeného království z EU ztroskotají.

V červenci jednal v Praze právě o této agendě státní tajemník na britském ministerstvu dopravy a konzervativní poslanec Jesse Norman.

Podle posledních signálů z tábora unijních vyjednavačů pořád existuje naděje, že se obě strany na brexitovém „rozvodu” na podzim dohodnou. Britské státní úřady a ambasády se mezitím horečnatě připravují na variantu „no deal,” kdy by jednání skončila neúspěchem.

Reklama

Doporučované