Hlavní obsah

Britové se škodovkám kdysi smáli, teď vyhlásili nejlepším policejním autem Škodu Kodiaq

Výběr britského magazínu Auto Express ukázal nejlepší a nejhorší policejní vozidla.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Britský magazín Auto Express vybral nejlepší a nejhorší policejní vozidla světa. Skupině nejlepších vévodí Škoda Kodiaq RS.

Článek

Největší tuzemské automobilce se daří. Provozní zisk Škody Auto za devět měsíců letošního roku stoupl o 8,5 procenta na 1,2 miliardy eur (30,7 miliardy Kč). Tržby se za stejné období zvýšily o 17,6 procenta na 14,8 miliardy eur, v přepočtu zhruba 380 miliard korun. Společnost také představila novou Škodu Octavii čtvrté generace, která se objeví na trhu už na konci letošního roku.

Další úspěch – i když poněkud jiného druhu – zaznamenala mladoboleslavská firma v hodnocení britského magazínu Auto Express, který jako nejlepší policejní vůz světa označil model Škoda Kodiaq.

Nejlepší policejní auta světa podle Auto Expressu

3. Ford Focus RS

První testování Fordu coby policejního vozu probíhalo už v 80. letech. Ford Focus RS je vysokovýkonná verze modelu Ford Focus. Automobil je modernizovaný a v porovnání se svým předchůdcem má vyměněno 70 procent mechanických dílů. Začal se vyrábět už v roce 2002 a pro společnost Ford znamenal návrat k symbolu RS, který nesl legendární Ford Escort RS Cosworth.

2. Nissan GT-R „Copzilla“

Nissan dostal nový název složený ze slov Cops („poldové“) a Godzilla. Sportovní automobil vyráběný japonskou automobilkou Nissan se na tamním trhu prodává od 6. prosince 2007. Před odhalením výrobního modelu byly na autosalonech představeny dva koncepty, první na Tokyo Motor Show v roce 2001 jako ukázka vozidla GT-R 21. století.

1. Škoda Kodiaq RS

Skupinu nejlepších policejních aut vede česká Škoda Kodiaq RS. I když tento model nebyl nikdy primárně určen k tomu, aby zářil u bezpečnostních složek, ve Velké Británii našel uplatnění. Výkonnější verze disponuje dvoulitrovým turbodieselem dosahujícím výkonu 178 kW (242 koní). Vozidlo zrychlí z nuly na sto za sedm sekund.

Nejhorší policejní auta světa podle Auto Expressu

3. Toyota Prius

Toyota Prius je hatchback nižší střední třídy, první hybridní vůz této japonské automobilky. Prodává se od roku 1997, v Evropě je k mání od roku 2000. V roce 2008 dosáhl celosvětový prodej jednoho milionu vozů, v září roku 2010 dvou milionů.

2. Smart ForTwo

Britský magazín kritizuje jak vzhled, tak velmi nízký výkon vozu Smart ForTwo. Auto má dvoudveřovou karoserii, prodává se buď jako uzavřené coupé, nebo se stahovacím vrchním dílem střechy jako cabrio. Tento model využívá policie v různým metropolích světa, například v New Yorku.

1. Lada Riva

Skvost vyráběný sovětskou – a v současnosti ruskou – automobilkou AvtoVAZ využívá policie na Kubě a byl označen jako vůbec nejhorší vůz, který lze v policejních službách najít. Z nuly na sto automobil zrychlí za 15 sekund.

Reklama

Související témata:

Doporučované