Hlavní obsah

Britové se zlobí, po návratu ze Španělska je čeká karanténa

Foto: Profimedia.cz

Pláž ve španělské Barceloně.

Reklama

Plány tisíců Britů jsou podle britského listu Metro zasaženy, může za to nově zavedené opatření tamní vlády v podobě povinné dvoutýdenní karantény pro všechny navrátilce ze Španělska. Tam panují obavy z počátku druhé vlny nákazy.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Londýn přidal Španělsko na seznam rizikových zemí, Britové panikaří

Britská vláda v sobotu oznámila, že všichni občané, kteří se do země vrátí ze Španělska, musí na 14 dní do karantény, opatření začalo platit od neděle. O situaci informovala agentura Reuters. Španělsko se brání s tím, že je bezpečnou zemí, ve které jsou jen „lokální, izolovaná a kontrolovaná“ ohniska nákazy. Rozhodnutí Londýna ale podle mluvčí španělské diplomacie respektují a jsou v kontaktu s britskými úřady.

Britský kabinet občany rovněž vyzval, aby se kvůli riziku šíření nemoci covid-19 vyhnuli všem cestám do pevninského Španělska, které nejsou nezbytné. Kanárské a Baleárské ostrovy tedy zmíněny nejsou, nicméně i po návratu z nich musí lidé na dva týdny do izolace.

Nová pravidla vstupují v platnost odbitím půlnoci. Španělsko je pro Brity jednou z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolenou u moře.

„Ochrana veřejného zdraví je naší absolutní prioritou. Toto rozhodnutí jsme přijali, abychom zabránili možnému šíření viru v Británii,“ uvedla britská diplomacie ve svém prohlášení. „Vždycky jsme dávali jasně najevo, že v případě, že to bude potřeba, určitou zemi okamžitě odstraníme ze seznamu těch bezpečných,“ dodala.

Jak informuje britský web Daily Mail, mnoho Britů zachvátila po zavedení opatření panika. Oznámení o něm přišlo prakticky ze dne na den a britští turisté, kteří se ve Španělsku zrovna nacházejí, mají před sebou značné komplikace.

Pozor na zemětřesení

Lidem na řeckém ostrově Kefalonia, který se nachází v Jónském moři, se otřásl svět; a to doslova. Šestý největší ostrov Řecka totiž v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Dosud nebyly hlášeny žádné škody, informuje web Greek City Times.

Podle Athénského geodynamického institutu došlo k zemětřesení přibližně v půl páté ráno. Jeho epicentrum se nacházelo v moři 17 kilometrů jihozápadně od hlavního města ostrova, Argostolionu.

Již dříve jsme informovali o zemětřesení v jiné dovolenkové destinaci, v Chorvatsku. Více si můžete přečíst zde.

Do Bulharska míří méně Čechů, než bývalo běžné

Na dovolenou do Bulharska letos podle cestovních kanceláří odjede o 75 procent méně Čechů než loni. Klíčová ubytování v nabídce zůstala, v jednotlivých letoviscích však letos neotevře třetina až polovina hotelů.

Země patří mezi oblíbené destinace tuzemských cestovatelů. Nejčastěji poptávají týdenní letecké zájezdy s all inclusive. Mezi letovisky dominují Slunečné pobřeží a Primorsko. Vyplývá to z ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi. Češi mohou do Bulharska i zpět cestovat bez omezení, vyžadovány nejsou testy na koronavirus ani karanténa.

Největším tuzemským prodejcem zájezdů do Bulharska je CK Alexandria, která má v zemi i vlastní síť hotelů. Loni tam s ní odjelo na 40 tisíc lidí. „Letos vzhledem k aktuální situaci bohužel očekáváme výrazný pokles, počet zákazníků se bude nejspíš pohybovat okolo čtvrtiny původního plánu,“ uvedl marketingový ředitel CK Petr Šatný.

S CK Travel Family loni do Bulharska vycestovalo 2500 lidí, letos CK podle svého jednatele Ivana Lackoviče počítá se čtvrtinou. V případě cestovní agentury Invia do Bulharska nyní míří podle její mluvčí Andrey Řezníčkové 20 procent jejích klientů, z toho polovina na Slunečné pobřeží.

Nakažených v rakouském středisku už je 44

V rakouském alpském středisku Sankt Wolfgang, kde se tento týden objevila nákaza koronavirem u sezonních pracovníků v hotelech, se zvyšuje počet odhalených případů. Hygienici v noci na sobotu informovali, že nakažených už je 44, uvedla agentura APA. Testováno zatím bylo více než šest stovek osob, ale polovina z nich ještě nezná výsledek.

V Rakousku začalo v posledních týdnech odhalených případů nákazy virem SARS-CoV-2 opět přibývat a úřady každý den hlásí přes stovku infikovaných. Za uplynulý den vyšly pozitivní testy u 134 lidí, uvedlo v neděli ministerstvo zdravotnictví. Nejvíce nových případů připadá na Vídeň a Horní Rakousy, kde se nachází i Sankt Wolfgang. Celkem Rakousko registruje od začátku pandemie 20 472 nakažených a 712 úmrtí lidí s covid-19.

Podle úřadů je riziko pro hosty pobývající ve středisku vzhledem k bezpečnostním opatřením minimální. Všichni brigádníci údajně při práci nosili roušky. Úřadům se nicméně dosud nepodařilo zjistit, odkud přesně se nákaza ve městě rozšířila. Infekce se zatím objevila v sedmi hotelech a třech restauracích.

Reklama

Doporučované