Hlavní obsah

Britové šílí. Povinná karanténa ale zničí spíš Španělsko

Foto: Profimedia.cz

Podobné scenérie Britové uvidí, jen pokud budou ochotní podstoupit dvoutýdenní karanténu.

Reklama

Londýn o víkendu přesunul Španělsko na seznam rizikových zemí. Všichni Britové, kteří se do země ze Španělska vrátí, tak budou muset podstoupit čtrnáctidenní povinnou karanténu. Rozhodnutí tvrdě zasáhne španělskou ekonomiku.

Článek

Britové, kteří se nyní vrací domů, jsou přinejmenším zaskočeni. „S dovolenou jsme čekali na vhodnou příležitost. Kdybych tušil, že vyhlásí karanténu, rozhodně bych nejel,“ uvedl pro agenturu PA Joe Allen po příletu z dovolené. „Teď už jsem rezignoval, nemůžu s tím nic dělat. Jen dodržovat pravidla, ale frustruje mě to.“

Podobný názor s ním v příletové hale na londýnském letišti Heathrow sdílelo několik dalších lidí. Obavy měli především z reakce zaměstnavatelů, kterým musí oznámit, že 14 dní nepřijdou do práce. Radost z rozhodnutí ale nemá ani Španělsko, i když se brání, že má situaci pod kontrolou.

Kromě uvalení povinné karantény vyzvala britská vláda své občany, aby zvážili, zda je cesta do Španělska vůbec nutná. Ideálně by se jí s výjimkou Kanárských a Baleárských ostrovů měli vyhnout úplně. I po návštěvě relativně bezpečných ostrovů čeká Brity karanténa. To je pro většinu z nich zároveň rozhodujícím faktorem, zda dovolenou raději nezrušit úplně. A to i přes extrémní popularitu, které se u nich Pyrenejský poloostrov těší.

Jen v loňském roce navštívilo Španělsko přes 18 milionů Britů. Pro porovnání, druhá příčka patří Němcům s 11,2 miliony cestujících a bronzovou pozici drží Francouzi se zhruba 11,1 miliony návštěvníků.

„Ochrana veřejného zdraví je naší absolutní prioritou. Toto rozhodnutí jsme přijali, abychom zabránili možnému šíření viru v Británii,“ uvedla britská diplomacie. Podle britského ministra zahraničí Dominica Raaba musí lidé počítat s tím, že změna pravidel může nastat u jakékoliv země a s nevídanou rychlostí. Zvláště v porovnání s předchozími kroky britské vlády v boji s pandemií koronaviru.

Dřívější laxní přístup teď nahradila razance, Britům ale i tak zanechala hořkou pachuť v ústech. Tisíce z nich teď ruší zájezdy nebo se urychleně vrací domů. Rozhodnutí zaskočilo i britského ministra dopravy Granta Shappse, který se momentálně sám nachází ve Španělsku.

Reakce cestovních kanceláří na sebe nenechala dlouho čekat. Největší britská cestovka TUI zatím zrušila veškeré zájezdy do 9. srpna, společnost Jet2 rovnou do 16. srpna. „Je to další tvrdá rána pro britské turisty, která znatelně ublíží už tak poškozenému leteckému průmyslu,“ uvedla v reakci společnost British Airways. „Tisíce Britů uvrhá do chaosu.“

Britové obvykle tvoří asi pětinu zahraničních návštěvníků Španělska. Země proto vyzývá, aby Británie ze seznamu rizikových zemí vyřadila alespoň Kanárské a Baleárské ostrovy. Výjimku chtějí i regiony Andalusie a Valencie. Podle španělského deníku El País bude mít uvalení karantény na cestující zničující důsledky pro už tak tvrdě zasažený cestovní ruch.

Aktuální stav v zemi

Katalánsko, které má přes 7,5 milionu obyvatel, za minulý týden zaznamenalo na 5400 nových případů koronavirové nákazy. Za poslední týden zemřelo na koronavirus ve Španělsku 10 lidí. Od ukončení nouzového stavu 21. června v zemi vzniklo na 369 drobných ohnisek. Podle posledních údajů Evropského centra pro infekční nemoci (ECDC) z 25. července mělo Španělsko v posledních dvou týdnech téměř 40 nakažených na 100 000 obyvatel.

Každý britský turista utratil ve Španělsku v loňském roce průměrně 995 eur. Celkově nechali Britové v roce 2019 španělské ekonomice skoro 18 miliard eur, tedy přes 480 miliard korun.

Počet britských návštěvníků v posledních letech stabilně narůstal. Jen od roku 2014 jich podle dat Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) přibyly nejméně tři miliony.

O popularitě jižní země svědčí také zvyšující se návštěvnost z celé Evropy. Z 59 milionů návštěvníků v roce 2014 jich v roce 2018 bylo přes 71 milionů. Průměrně se evropská návštěvnost zvedala meziročně o pět procent. V roce 2019 už do Španělska zavítalo přes 82 milionů evropských turistů, kteří tam utratili více než 90 miliard eur, tedy víc než dva biliony korun. Turismus v zemi tvoří 12 procent HDP ročně a zaměstnává asi 2,8 milionu lidí.

Zákaz amerických turistů pak v celkových číslech představuje pouhou kapku v moři problémů. Oproti evropským cestujícím Španělsko vloni navštívilo „jen“ 3,3 milionu Američanů. Španělská turistická organizace Exceltur vydala v pondělí varování, podle kterého nová nařízení připraví Španělsko o 8,7 bilionu eur, tedy o něco přes 200 miliard korun.

Na první pohled je to vidět i v jindy populární Barceloně. Tam bylo na začátku července otevřeno jen 60 procent hotelů, jejich obsazenost se pohybovala mezi 15 a 20 procenty.

Velká Británie také není jedinou zemí, která Španělsku příliš „nevěří“. Povinnou dvoutýdenní karanténu po příjezdu ze Španělska zavedlo také Norsko. Belgie doporučila tento postup pro šest ze sedmnácti španělských regionů. Svým občanům také přímo zakázala cestovat do Huescy a Lleidy. Francie zase doporučila, aby její občané necestovali do Katalánska. I české Ministerstvo zahraničí o víkendu upozornilo na zvýšené riziko nákazy při cestování do španělských regionů Katalánsko, Aragonie, Baskicko a do oblasti Madridu.

Očekává se, že dovolenou začnou rušit i lidé z dalších zemí a ekonomický propad bude o to citelnější. Rozhodnutí britské vlády bude mít mimo jiné dopad i na ostatní evropské státy. Vyplašení Britové začali kromě Španělska rušit zájezdy do Francie, Itálie a Řecka.

Reklama

Doporučované