Hlavní obsah

Britové tvrdí, že mají důkazy proti Rusku v kauze otráveného exšpiona. Povolejte seriálového detektiva Poirota, provokují Rusové

Rusko naznačilo britský původ nervové látky, která otrávila Skripala. Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Britský ministr zahraničí Boris Johnson uvedl, že Británie má důkazy o skladování chemických zbraní v Rusku. To ale Rusko odmítá a naznačuje britský původ smrtící nervové látky, která otrávila Sergeje Skripala a jeho dceru.

Článek

Podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona vyšetřování původu látky použité při útoku na ruského exšpiona Sergeje Skripala míří jasně do Kremlu. Johnson už dříve prohlásil, že otravu Skripala a jeho dcery nejpravděpodobněji nařídil sám Vladimir Putin.

Ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov ale tvrdí opak. Naznačil, že by použitá smrtící nervová látka mohla pocházet z Británie. Britská vláda narážku označila za nesmysl. Podle Johnsona to není „odpověď země, která opravdu věří ve svou nevinu”.

Johnson stanici BBC řekl, že Británie má důkazy, že Rusko skladuje nervové látky stejné té, která byla použita proti Skripalovi a jeho dceři Juliji na začátku března.

Sdělil také, že do Británie přijedou zástupci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a odeberou vzorky použité látky. Británie tvrdí, že jde o Novičok, řazený k silným nervovým jedům vyráběným v bývalém Sovětském svazu do konce studené války. „Nejenom, že máme důkazy, že Rusko v minulých deseti letech zjišťovalo, jak dodat nervové látky za účelem vraždy, ale vytvořilo a skladovalo Novičok,” řekl Johnson.

Ruský velvyslanec Čižov však trvá na tom, že Rusko chemické zbraně neskladuje a Skripala neotrávilo. „Rusko s tím nemá nic společného,” řekl BBC. Ruské velvyslanectví ve Velké Británii mezitím na svém Twitteru zaprovokovalo, když napsalo, že Britové by měli do vyšetřování zapojit seriálového detektiva Poirota.

Čižov podotkl, že britské pracoviště Porton Down zabývající se výzkumem chemických zbraní je 12 kilometrů od Salisbury, kde byli Skripal a jeho dcera nalezeni 4. března. Oba jsou stále v kritickém stavu. Na otázku, zda si myslí, že odpovědnost padá na Porton Down, Čižov odpověděl: „Nevím.”

Británie a Rusko si po incidentu vypověděly vzájemně 23 diplomatů a vyhlásily další opatření. Moskva v sobotu označila pět států, které mohly být původci Novičoku. Je mezi nimi i ČR, která se stejně jako ostatní čtyři státy proti obvinění ohradila.

Reklama

Doporučované