Hlavní obsah

Britové tvrdí, že ruské tajné služby sledovaly Skripalovy nejméně pět let

Julija Skripalová.

Reklama

Britské úřady zveřejnily dopis, ve kterém je uvedeno, že ruské tajné služby sledovaly Skripalovy přinejmenším posledních pět let. Agenti se údajně zaměřili hlavně na e-mailovou komunikaci.

Článek

Ruské tajné služby sledovaly bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji přinejmenším posledních pět let. Vyplývá to z dopisu, jejž britský poradce pro národní bezpečnost Mark Sedwill zaslal generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi a který dnes britské úřady zveřejnily. V dopise se rovněž píše, že Rusové v minulosti testovali, zda je možné někoho otrávit, pokud se nervově paralytická látka nanese na dveřní kliku. Skripalovi byli podle britských úřadů zřejmě otráveni u vchodových dveří.

Podle dokumentu, jehož zveřejnění britské listy označují za neobvyklý krok, se ruské tajné služby zajímaly o Skripalovy už v roce 2013, kdy se kybernetičtí odborníci ruské vojenské rozvědky GRU zaměřili na jejich e-mailové schránky.

Nervově paralytická látka Novičok, která, jak tvrdí Britové, byla na počátku března použita při otravě Skripalových v jihoanglickém Salisbury, byla podle dokumentu vyvinuta v armádních laboratořích v uzavřeném městě Šichany nedaleko ruského Saratova.

Po roce 2000 Rusko podle dokumentu testovalo způsoby, jakými je možné otrávit někoho nervově paralytickou látkou. Jedním z nich bylo prý i nanesení látky na dveřní kliku. V rámci stejného projektu údajně Moskva v minulé dekádě vyrobila i malé množství Novičoku.

„Ruský program chemických zbraní pokračoval po pádu Sovětského svazu,“ stojí v dopise, který Sedwill zaslal Stoltenbergovi. Je podle něj vysoce nepravděpodobné, že v programu SSSR na výrobu chemických zbraní pokračovala jiná bývalá sovětská republika.

Reklama

Doporučované