Hlavní obsah

Britové už vydávají nové pasy, zmizelo z nich označení EU

Zatímco premiérka Mayová nadále vyjednává, kdy Británie opustí EU, úřady už zahájily éru bez Evropy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stanice BBC informuje o tom, jak z obálky britských cestovních pasů už zmizela slova Evropská unie.

Článek

Navzdory nejasnostem, které panují kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie, začaly úřady ve Spojeném království už vydávat nové cestovní pasy.

Vínovou barvu, jakou mají cestovní dokumenty jiných zemí evropské osmadvacítky, si britské pasy zatím zachovaly.

Nové pasy se začaly vydávat 30. března, tedy ode dne, který měl být podle původních plánů prvním dnem po odchodu Británie z EU.

Podle BBC ale někteří žadatelé stále dostávají i staré pasy, na kterých je kromě znaku a nápisu „Spojené království Velké Británie a Severního Irska“ napsáno také „Evropská unie“. Úřady totiž hodlají vyčerpat zásoby předtištěných obálek.

Na konci letošního roku by měl britský pas změnit i barvu. Z dosavadní vínové, kterou mají pasy většiny zbývajících členských zemí EU včetně Česka, by měla být tmavě modrá. Tuto barvu měly britské cestovní dokumenty před rokem 1988 a mnozí zastánci brexitu označovali návrat k původní barvě za jeden ze symbolů znovunabytí suverenity své země po odchodu z EU.

Britka Susan Hindleová Baroneová, která na změnu podoby pasů na sociálních sítích upozornila, uvedla, že je „opravdu znechucena“. Britské agentuře PA následně řekla, že by podle ní pasy měly nést slova Evropská unie až do doby, kdy Británie blok definitivně opustí. „Byla jsem zkrátka překvapená – stále jsme členy EU,“ zdůraznila Hindleová Baroneová.

Video: Poslední vývoj kolem brexitu

Předseda Evropské rady Donald Tusk chce nabídnout odklad.Video: Martin Zíta, AP

Kdy Británie Evropskou unii opustí, ale stále není jasné. Původně měla z bloku vystoupit 29. března. Aktuální termín brexitu je 12. dubna. V pátek ale britská premiérka Theresa Mayová požádala v dopise adresovaném předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi o druhý odklad brexitu do 30. června. Podle vysoce postaveného unijního činitele mezitím Tusk dospěl k závěru, že ve stávající situaci by byl nejlepším řešením roční odklad brexitu s tím, že Británie může odejít i dříve.

Prezidenti a premiéři sedmadvaceti zemí EU budou s Mayovou a poté bez ní o dalším postupu jednat na mimořádném summitu ve středu. Pokud žádosti britské premiérky o odklad termínu brexitu nevyhoví, opustí podle všeho za šest dní Británie EU bez dohody.

Reklama

Doporučované