Hlavní obsah

Britové volí. Vítěz bere vše, poražený lídr bude nejspíš muset odejít

Foto: Profimedia.cz

Britové vybírají nové složení Dolní sněmovny.

Reklama

Spojené království přepisuje své politické dějiny. První parlamentní volby v prosinci za skoro 100 let a hned třetí za poslední čtyři roky. Výběr poslanců Dolní sněmovny je i soubojem výrazných a vášně vyvolávajících stranických lídrů a kandidátů na post premiéra. Jeden z dvojice Boris Johnson – Jeremy Corbyn se nejspíš bude muset po čtvrtečních volbách poroučet.

Článek

Situace poraženého lídra by byla s největší pravděpodobností ve vlastní straně neudržitelná, jakkoli předsedové Konzervativní strany a Labour Party takové úvahy před hlasováním odmítali.

Pro vládnoucí konzervativce by de facto bylo porážkou, kdyby jim získané mandáty nezajistily většinu v Dolní sněmovně. Naopak pro labouristy, kteří při pohledu na průzkumy na vlastní „jednobarevné” vítězství nemohou reálně pomýšlet, by byla prohrou právě parlamentní většina toryů.

Borise Johnsona by mohla politicky „odstřelit” i varianta, že by nevyhrál ve svém vlastním volebním okrsku Uxbridge and South-Ruislip, kde proti němu vedl kampaň mladý labouristický kandidát a absolvent místní univerzity Alí Milání.

Před dvěma lety při předčasných volbách, které vyvolala tehdejší premiérka Theresa Mayová, byli opoziční labouristé v průzkumech také dlouho výrazně pozadu. Závěrečný sprint v „cílové rovince” jim ale přinesl nečekaně dobrý výsledek. Mohla za to i skutečnost, že Jeremy Corbyn odmítl přijmout, že parlamentní volby tzv. jsou jen o brexitu.

O něco podobného se předseda Labour Party pokusil i tentokrát a jeho tábor věří, že si lidé ve volební den přinesli navzdory krajně nevlídnému počasí naději. Sympatizanti labouristů oslovení v několika londýnských okrscích ale ve čtvrtek ráno a dopoledne příliš optimismem nehýřili.

Někteří voliči se netajili zklamáním, že se labouristé nedokázali dohodnout na nejvyšší úrovni na volební spolupráci s liberálními demokraty a případně dalšími formacemi. Výzvy na sociálních sítích k taktickému hlasování, které se začaly objevovat v posledních dnech, jsou podle nich nedostatečné.

Kandidátka liberálních demokratů v okrsku Hornsey and Wood Green Dawn Barnesová, která coby stranická dobrovolnice postávala ráno před volební místností v základní škole Coleridge, Seznamu řekla, že se hlavní opoziční strany s výjimkou požadavku na vypsání druhého unijního referenda na dalších zásadních bodech nejsou schopné dohodnout. Liberálům vadí nápady na znárodňování v podání Jeremyho Corbyna a coby unionisté jsou zásadně proti separatistickým snahám Skotské národní strany Nicoly Sturgeonové.

Experti připomínají důležitý faktor čtvrtečních voleb, a sice neoficiální spolupráci Konzervativní strany s Brexit Party Nigela Farage. Druhá zmiňovaná probrexitová formace nepostavila své kandidáty ve více než polovině všech britských okrsků, aby netříštila hlasy pro kandidáty žádající dokončení odchodu Spojeného království z EU. V anglických venkovských a maloměstských okrscích by z toho konzervativci mohli silně profitovat.

Reklama

Doporučované