Hlavní obsah

Britové vymýšlejí roboty, kteří by nahradili Poláky, Bulhary… a Čechy

Roboti pracující na sklizni nejsou novinka, jen zatím nejsou z nejrychlejších.Video: youtube.com/University of Plymouth

 

Reklama

Spojené království čelí nedostatku pracovníků v zemědělství. Chybí tam sběrači ovoce a zeleniny, což může do budoucna zapříčinit nedostatek potravin. Britové chtějí situaci vyřešit nasazením umělé inteligence.

Článek

Zatímco v jiných letech vyráželi mladí z východní Evropy ve velkém vydělávat peníze do Velké Británie, letos to nehrozí. A Británii kvůli tomu bude chybět asi 99 procent sezonních zaměstnanců v zemědělství.

„Klienti sice mají rezervované pracovní pobyty na farmách ve Velké Británii, Irsku a na Islandu, ale zatím nikdo neodjel. Lidé mají obavy ze zpřísňování tamních opatření,“ uvedl šéf divize studijních a pracovních pobytů Student Agency Peter Janičina.

Podle něj si lidé letní pracovní pobyty zařizují hlavně v průběhu jara. Kvůli pandemii však poptávka po výdělku v zahraničí klesla. „Zájem o krátkodobé pracovní pobyty se snížil o 30 procent. Mezi klienty zavládly obavy, zda budou moct odcestovat,“ dodává Janičina.

Farmy ve Spojeném království se proto potýkají s nedostatkem pracovní síly v zemědělství. Téměř sto procent sezonních pracovníků, kteří jezdili na ostrovy sbírat ovoce a zeleninu, totiž tvořili cizinci. Na Česko, Slovensko, Polsko a Pobaltí připadalo zhruba 24 procent, Rumuni a Bulhaři dodali 75 procent.

Britští zemědělci nyní předpokládají, že jich letos dorazí méně než třetina. „Může to způsobit vážné problémy pro řadu sektorů trhu, jako je sběr plodin, což ve výsledku sníží dostupnost jídla ve Velké Británii v době, kdy ho lidé potřebují nejvíc,“ řekl profesor zemědělsko-potravinářských technologií Simon Pearson z britské univerzity v Lincolnu.

Britové se problém nedostatku pracovníků snaží vyřešit nasazením umělé inteligence. Ovoce a zeleninu by tak na polích mohli sklízet roboti. Nápad má podporu u více než 100 britských producentů čerstvých potravin.

Vývoj nových technologií však může být zdlouhavý a pro zemědělce finančně náročný. Farmy by kvůli robotům musely změnit i svou podobu, protože byly doposud přizpůsobeny lidské pracovní síle.

Vývojem nových robotů se zabývá Národní svaz zemědělců, Univerzita v Lincolnu a centrum AGI-epi. Nově vytvořené společenství si klade za cíl nasadit roboty do jednoho roku. Technologie chce testovat na farmách, kde se pěstují jahody, jablka, borůvky, salát a brokolice.

Reklama

Doporučované