Hlavní obsah

Britové zvyšují tempo očkování, už nyní očkují 200 tisíc lidí denně

Foto: Profimedia.cz

Lidé stojí frontu na očkování v severoanglickém Newcastlu.

Reklama

Vakcínu proti nemoci covid-19 mohou lidé dostat nejen v nemocnici, ale například i na dostihovém závodišti nebo fotbalovém stadionu. 15 milionů nejvíc ohrožených lidí chce vláda naočkovat co nejrychleji.

Článek

Británie zvyšuje tempo očkování proti covidu-19. V Anglii se dnes otevřelo sedm nových očkovacích center, informovala agentura Reuters. Podle náměstka ministra zdravotnictví Nadhima Zahawiho je cílem podat do poloviny února vakcínu 15 milionům lidí z nejvíce ohrožených skupin.

V Británii se začalo očkovat přípravkem firem Pfizer a BioNTech již 8. prosince, před týdnem se začala podávat i vakcína vyvinutá firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Podle vládního webu se podařilo první dávkou naočkovat už téměř 1,3 milionu lidí. Druhou dávku jich dostalo zhruba 21 000. Náměstek ministra zdravotnictví Zahawi dnes řekl, že se nyní očkuje asi 200 000 lidí denně.

Ve snaze zvýšit tempo očkování se dnes v Anglii otevřelo sedm nových očkovacích center, mimo jiné v Londýně a okolí, Bristolu či Manchesteru. Vakcínu obyvatelé Anglie mohou dostat například v polní nemocnici, na fotbalovém stadionu či dostihovém závodišti. Další očkovací centra by se měla otevřít ještě během tohoto týdne. Na konci týdne má fungovat až 1 200 očkovacích míst.

Rizikové skupiny do konce února

Podle Zahawiho je cílem naočkovat do poloviny února všechny lidi v Británii ze čtyř rizikových skupin: zdravotníky a pečovatele, lidi nad 70 let, obyvatele domovů pro seniory a lidi s dřívějšími zdravotními problémy.

V Británii, která má 67 milionů obyvatel, od počátku prosince opět rostou denní přírůstky nakažených, minulý týden se několikrát dostaly nad 60 000. Celkem se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než tří milionů lidí. S covidem-19 v Británii zemřelo přes 81 000 nakažených. V britských statistikách úmrtí se přitom objevují pouze lidé, kteří měli během čtyř týdnů před smrtí pozitivní test na koronavirus.

Hlavní vládní zdravotní poradce Chris Whitty dnes varoval, že příští týdny budou těmi nejhoršími během celé pandemie. Řada nemocnic, především v Londýně, se dostává na pokraj svých kapacit.

V Anglii nyní platí plošná karanténa, podle britských médií se přitom zvažuje, že se její pravidla ještě zpřísní. Mohla by se například rozšířit povinnost nošení roušek. Policisté by mohli také přísněji kontrolovat dodržování opatření. Plošná uzávěra platí i ve Skotsku a přísná opatření zavedly také regionální vlády Walesu a Severního Irska.

Na jihu Anglie se na konci loňského roku objevila nová, výrazně nakažlivější mutace koronaviru SARS-CoV-2. Podle Whittyho je nyní tato varianta už téměř v celé zemi dominantní.

Reklama

Doporučované