Hlavní obsah

Britská ekonomika se propadla o 20,4 procenta. Nejvíc v Evropě

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Britská ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 20,4 procenta. V meziročním srovnání se hospodářství propadlo o 21,7 procenta.

Článek

Hlavním ekonomickým tématem pro Velkou Británii v roce 2020 měl být brexit a dohadování nových obchodních smluv. Všechno je jinak – a všechny odhady ekonomického propadu, který měl brexit způsobit, najednou vypadají v porovnání s dopady koronavirové pandemie úplně neškodně.

Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí propadla z evropských ekonomik nejvíc – oproti prvnímu čtvrtletí ztratila dalších 20,4 procenta, což překonalo i španělský propad o 18,5 procenta. Meziroční propad statistici vypočítali dokonce na 21,7 procenta, tedy těsně za španělských minus 22,1 procenta. Uvedl to tamní statistický úřad (ONS) na základě předběžných údajů.

Od ledna do března, tedy v období, než se plně projevil vliv pandemie nemoci covid-19, se hrubý domácí produkt (HDP) snížil v porovnání s předchozím čtvrtletím o 2,2 procenta. Britská ekonomika, která je šestá největší na světě, je tak poprvé po 11 letech v recesi, jež se charakterizuje jako dva kvartály hospodářského poklesu po sobě.

Přesto jsou údaje mírně lepší, než se očekávalo. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že ekonomika ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesne o 20,5 procenta a v meziročním srovnání o 22,4 procenta.

Podle ONS se v červnu začaly objevovat známky ekonomického oživení. Ve srovnání s květnem HDP za tento měsíc přidal 8,7 procenta, uvedl úřad. To je více, než kolik odhadovali analytici oslovení Reuters.

Prvním úplným měsícem, kdy britská ekonomika naplno pocítila dopady koronavirových opatření, byl duben. A tehdy čísla statistiků ukázala, že pandemie prakticky vypnula pětinu hospodářského výkonu země, pokles proti březnu činil závratných 20,4 procenta, meziroční propad se zastavil těsně pod čtvrtinou na 24,5 procenta HDP. Propad se tak potvrdil i za celý kvartál.

Reklama

Doporučované