Hlavní obsah

Britská firma Revolut získala evropskou bankovní licenci, v Česku má 40 tisíc klientů

Finanční aplikace Revolut se stala bankou a míří do Česka.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Britská fintechová společnost Revolut, která působí i na českém trhu, získala v Evropě bankovní licenci. Vklady klientů na účtech Revolutu tak budou kryté do 100 000 eur (2,6 milionu Kč) díky evropskému systému pojištění vkladů.

Článek

Revolut také chystá poskytování osobních i podnikatelských úvěrů. Firma, která má nyní v Česku přes 40 000 klientů, to sdělila ČTK.

Revolut uvede nové produkty během příštího roku. V době svého vzniku před třemi lety Revolut nabídl možnost platit a převádět peníze v zahraničí za podmínek aktuálního mezibankovního kurzu. V prosinci loňského roku začal nabízet operace v kryptoměnách a v srpnu firma oznámila plány na uvedení bezpoplatkového obchodování s deriváty.

„Naše vize je jedna aplikace s desítkami milionů uživatelů, která řeší každý aspekt financí klientů,“ uvedl zakladatel a ředitel Revolutu Nik Storonsky.

Revolut plánuje, že zavádění nově získané licence napříč Evropou se uskuteční v horizontu tří až šesti měsíců. Před vstupem na klíčové trhy jako je Velká Británie, Francie, Německo a Polsko se však chce zaměřit na menší země v Evropě. Převádět licenci hodlá i do České republiky. Náš trh by se tak mohl stát jedním z prvních, kde banka začne fungovat.

Když banka přichází do České republiky a už má licenci z jiné země Evropské unie, tak už nemusí znovu žádat o zdejší licenci. „Pouze tady musí založit organizační složku a notifikovat licenci České národní bance jakožto dohledovému orgánu,“ vysvětluje Helena Zavázalová, poradkyně pro fintech a inovace v České bankovní asociaci.

Kdy banka začne v Česku působit, záleží na tom, jak rychle se jí podaří tento proces uskutečnit.

„Naším cílem je umožnit retailovým i firemním zákazníkům zažádat o půjčku během dvou minut skrze aplikaci a získat tak peníze téměř okamžitě přímo na účet,“ uvedl Storonsky.

Seznamu potvrdil David Pavliska, manažer pro Českou republiku, že ambicí bude, aby si klienti na účty Revolut nechali posílat výplaty. „Je to pro lidi, kteří mají rádi inovace, až po matky s dětmi a lidi v pokročilém věku,“ říká Pavliska s tím, že banka se bude snažit oslovit zákazníky zejména cenou a jednoduchostí.

Společnost uvedla, že denně otevírá mezi osmi až deseti tisíci účty a měsíční objem provedených transakcí se přehoupl přes čtyři miliardy dolarů. Firma má přes tři miliony uživatelů. Tržby Revolutu meziročně vzrostly o pětinásobek. Revolut rovněž oznámil své plány na expanzi mimo Evropu, a to do USA, Kanady, Singapuru, Japonska, Austrálie a na Nový Zéland. Vstup na trh těchto zemí se chystá na začátek roku 2019.

Reklama

Související témata:

Doporučované