Hlavní obsah

Britská justice na prince Andrewa nedosáhne. Americká žaloba ale zůstává

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew s Virginií Giuffreovou na fotografii, která je nejspíše z roku 2001. V pozadí stojí Ghislaine Maxwellová.

Reklama

Britská policie ukončila vyšetřování prince Andrewa kvůli obvinění ze sexuálního napadení. Na člena britské královské rodiny podala v srpnu v USA žalobu Američanka Virginia Giuffreová. Tu měl Andrew několikrát sexuálně zneužít.

Článek

K nucenému sexu mělo podle Giuffreové, údajné oběti amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, dojít v roce 2001. Tehdy jí bylo sedmnáct let. Vévoda z Yorku i Epstein měli Američanku zneužít vícekrát – v Londýně v domě Epsteinovy přítelkyně, ve finančníkově domě v New Yorku a také na jeho soukromém ostrově v Karibiku.

„Volám prince Andrewa k odpovědnosti za to, co mi udělal,“ nechala se v srpnu, kdy na něj ve státě New York podala poprvé formální žalobu, slyšet nyní osmatřicetiletá Giuffreová. „Mocní a bohatí nemají výjimku v zodpovědnosti za své činy. Doufám, že další oběti uvidí, že je možné nežít v mlčení a strachu, ale mohou si vzít svůj život zpět tím, že promluví a budou požadovat spravedlnost.“ Vévoda z Yorku podle amerických médií s úřady přinejmenším ještě před dvěma týdny nespolupracoval.

V pondělí ovšem britská veřejnoprávní BBC informovala o tom, že ostrovní policie vyšetřování člena královské rodiny ukončila a trestní stíhání nezahájí. „V rámci procedury policisté přezkoumali dokumenty, jež byly vydány v srpnu roku 2021 jako součást občanskoprávní žaloby. Přezkoumání bylo ukončeno, žádné další kroky nepodnikneme,“ vyjádřila se Metropolitní policie.

Policejní šéfka Cressida Dicková v létě podle listu The Guardian uvedla, že „se nikdo nepohybuje nad zákonem“. A právě proto svůj tým požádala o další přezkoumání dostupných materiálů – před tím posledním měla policie vyšetřovat případ už dvakrát. Dicková doplnila, že při přezkumu měly největší váhu otázky, zda mají policisté k dispozici důkazy usvědčující Andrewa z trestného činu. A jestli je Velká Británie tou správnou zemí, jež by případ měla řešit.

„Kategorické“ popírání

Prince Andrewa pojilo s finančníkem dlouholeté, kontroverzní přátelství. Epstein spáchal před dvěma lety za (podle médií podivných) okolností ve vazební cele sebevraždu – nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením z obchodování se sexem. Už v roce 2008 byl mimochodem odsouzen k 18 měsícům vězení poté, co se soudu na Floridě přiznal k témuž, tedy k obchodování se sexem s nezletilými osobami.

Foto: Profimedia.cz

Kdo je kdo?

Nynější trable ohledně vazeb na Epsteina nejsou v případě Andrewa nic nového. Už v roce 2010, krátce poté, co Američana z věznice propustili, vévoda finančníka podle Guardianu navštívil v New Yorku. Dokazují to fotografie pořízené v Central Parku – právě kvůli nim Andrew o rok později skončil ve funkci britského zvláštního vyslance pro mezinárodní obchod a investice.

První zprávy o tom, že měl princ Andrew nucený pohlavní styk s Giuffrovou, se objevily v roce 2015. Američance tehdy mělo být sedmnáct let, což je podle floridského práva pod legální hranicí – a tedy šlo o trestný čin. Buckinghamský palác obvinění odmítl a jméno vévody z Yorku bylo ze soudních záznamů vymazáno.

Kromě Epsteina v kauze figurovala ještě jeho expřítelkyně, Britka Ghislaine Maxwellová. Ta je nyní obviněná z několika zločinů včetně podílu na zločinném spiknutí. Vinu ovšem odmítá a v listopadu ji čeká soud. Podle žaloby se tehdy sedmnáctiletá Giuffreová do sexuálních aktů s princem zapojovala kvůli výhrůžkám, kterým ji vystavila zmiňovaná trojice. Zároveň se žena měla obávat smrti, fyzických zranění i jiných následků, které by mohly nastat, kdyby se rozhodla neuposlechnout.

Foto: Profimedia.cz

Virginia Giuffreová před dvaceti lety.

Princ Andrew opakovaně tvrdil, že si Giuffreovou nepamatuje. „Mohu vám naprosto kategoricky říct, že tohle se nikdy nestalo,“ sdělil před necelými dvěma lety princ. Takové tvrzení zaznělo i v listopadu v roce 2019 ve „zpackaném“ rozhovoru pro BBC. Po několika dnech, kdy se na prince valily negativní reakce a kritika, Andrew oznámil, že se z veřejného života člena královské rodiny stahuje do ústraní.

Nejméně oblíbený

Vévoda z Yorku i nadále platí podle průzkumů veřejného mínění za nejméně oblíbeného člena britské královské rodiny, informoval britský deník The Independent. V posledních letech se objevila řada iniciativ namířených proti Andrewovi – mimo jiné za to, aby Britové prince vydali do Spojených států.

To ale není příliš pravděpodobné. Teoreticky vzato by pod tíhou potenciálních důkazů mohly americké úřady vydání Andrewa požadovat, zda by na to ale skutečně došlo, je otázka. Ať už kvůli promlčecí lhůtě vztahující se na jeho údajný trestný čin, nebo kvůli procesním průtahům, které se pojí s princovou příslušností ke královské rodině.

V platnosti je totiž podle bulvárního deníku The Daily Express soubor zákonů, které dávají členům britské královské rodiny zvláštní postavení. Úřady je například nemohou zadržet na půdě královských rezidencí britské panovnice. Tedy mimo jiné Buckinghamského paláce, Kensingtonského paláce nebo královského hradu Windsor. A právě na jeho pozemcích žije i princ Andrew. Oficiálně nicméně žádnou výsadou v podobě imunity vévoda neoplývá.

Minulý týden přišel v jeho případu možný zvrat – princ dostal šanci nahlédnout a přezkoumat dosud tajnou dohodu o vyrovnání, kterou v roce 2009 uzavřel finančník Epstein právě s Giuffreovou. Američanka podle právníků totiž tehdy souhlasila, že nebude žalovat nikoho jiného spojeného s Epsteinem, když se vyřeší její nárok na náhradu škody ve spojení se zesnulým finančníkem. Přesné znění dohody je ale stále ještě důvěrné a zapečetěné soudem. Andrew na žalobu musí formálně reagovat do konce října.

Reklama

Doporučované