Hlavní obsah

Britská mincovna vyrobila medailon Eltona Johna. Vydraží se pro charitu

Jak vypadá pětikilový stříbrný medailon Eltona Johna, co se draží pro charitu?Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Draží se pětikilový stříbrný medailon oslavující Eltona Johna. Spolu se zpěvákem ho vydala Britská královská mincovna a výtěžek z aukce půjde na umělcovu charitativní nadaci. Začíná se v přepočtu na 360 tisících korun.

Článek

Album „Madman Across the Water“ populárního britského skladatele, zpěváka a klavíristy Eltona Johna, kterého královna Alžběta II. v roce 1998 vyznamenala rytířským řádem za „služby hudbě a charitativní činnost“, oslavuje letos 50. výročí.

Onu příležitost v nelehké době pro všechny umělce využila spolu s Eltonem Johnem i Královská mincovna Velké Británie a vyrobila k jubileu unikátní stříbrný medailon.

„Je výhradně k prodeji v aukci s cílem vybrat peníze na Charitativní nadaci Eltona Johna,“ vysvětluje Gordon Summers, hlavní rytec Britské královské mincovny.

Peníze na podporu muzikantů v nouzi

Virtuální aukce začala včera na startovací částce 12 tisíc liber, což je v přepočtu asi 360 tisíc korun. O finální ceně bude jasno 6. května. Peníze budou ze zpěvákova dobročinného fondu směřovat na podporu mladých hudebníků a skupin, jejichž práci a příjmy rovněž ovlivnila pandemie koronaviru.

Stříbrný medailon váží pět kilo a jsou na něm ručně, ale i mechanicky s nebývalou přesností vyryté jedinečné prvky. Na přední straně jsou umělcovy ikonické sluneční brýle, klobouk a motýlek, zatímco zadní stranu lemuje od hrany ke středu seznam zpěvákových nejoblíbenějších písní jako „Rocket Man“, „Goodbye Yellow Brick Road“ nebo „Crocodile Rock“ a dalších, který uprostřed rubu zakončuje jeho vlastní podpis.

Tisíciletá tradice a chirurgická přesnost

„Používáme kombinaci velmi tradičních dovedností – ručního rytí, které sahá 1000 let nebo víc zpět do historie, a vyspělých technologií, které máme k dispozici dnes. Pracujeme s přesností na šedesátinu tloušťky lidského vlasu, čímž naše produkty vychází v perfektním stavu,“ dodává Summers z Královské mincovny.

Design lícní strany mince v podstatě kopíruje stříbrnou investiční minci Eltona Johna, kterou Královská mincovna vydala v rámci širší, déle trvající emise sběratelských mincí The Royal Mint věnovaným největším legendám britské pop music. Její cena v přepočtu dosahuje k 1950 korunám.

Reklama

Související témata:

Doporučované