Hlavní obsah

Britská mutace převládne po celém světě. Budeme se trápit roky, míní vědkyně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Mutace koronaviru, kterou vědci poprvé odhalili loni na jihu Anglie, je v Británii dominantní variantou. S největší pravděpodobností bude časem převládat na celém světě, uvedla přední britská vědkyně Sharon Peacocková.

Článek

„Nová varianta v Británii dominuje a s největší pravděpodobností zaplaví celý svět,“ okomentovala poslední vývoj pandemie mikrobioložka Sharon Peacocková pro BBC. „Až nad tím virem vyhrajeme nebo zmutuje tak, aby nebyl vysoce virulentní, můžeme si přestat dělat starosti. Ale myslím si, že se tím budeme zabývat roky.“

Šéfka britského programu zaměřeného na odhalování mutací si myslí, že kvůli novým mutacím a riziku, že na ně nebude stačit očkování, které bylo vyvíjeno proti původní mutaci koronaviru, budou muset vědci zkoumat různé varianty viru SARS-CoV-2 ještě nejméně deset let.

Kromě britské mutace zatím vědci odhalili dvě další varianty koronaviru: jihoafrickou a brazilskou. Podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) jsou všechny nakažlivější než původní mutace. Není jasné, zda způsobují vážnější průběh nemoci.

Zatímco studie naznačují, že vakcíny firem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca jsou proti britské mutaci koronaviru účinné, není zřejmé, jak účinné jsou látky například proti jihoafrické variantě. Jihoafrické úřady tvrdí, že očkování společnosti AstraZeneca vykázalo velmi malou účinnost v případě místní mutace viru. Země by proto ráda prodala či vyměnila milion dávek „oxfordské“ vakcíny za nějakou jinou.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ale tvrdí, že vakcína je účinná i proti jihoafrické variantě. Panel expertů WHO její používání ve středu doporučil s odůvodněním, že „výhody vakcíny převažují nad možnými riziky“.

Podle Peacockové jsou mutace běžné, ale jen malé procento vykazuje „speciální vlastnosti“, které je činí nakažlivějšími, nebo způsobí, že se u nich projeví větší odolnost vůči očkovací látce či vážnější průběh nemoci. „To jsou rysy, po kterých pátráme. Děje se to zřídka, ale musíme si dávat velký pozor,“ vysvětlila vědkyně.

Podle WHO se již britská mutace, která je o 30 až 70 procent nakažlivější, potvrdila v 70 zemích světa. K nákaze touto variantou stačí kratší čas než dosud uváděných 15 minut.

V Česku připadá na stále větší procento případů. Státní zdravotní ústav ve středu informoval, že na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech. V Praze se mutace vyskytovala v méně než desetině vzorků. Britská mutace se potvrdila i v Libereckém kraji, a to ve více než 70 procentech pozitivních vzorků na koronavirus, informovala ČTK.

Zároveň ale přibývá i naočkovaných. V Británii, kde nová mutace způsobila prudký nárůst pozitivních případů, dostalo první dávku vakcíny přes 13 milionů lidí. Obě dávky už dostalo přes 500 tisíc lidí. V Česku podali zdravotníci téměř 400 000 dávek, zhruba 129 000 lidí dostalo i druhou dávku, uvádí na svém webu české Ministerstvo zdravotnictví.

Jihoafrická mutace se zatím prokázala v jednatřiceti zemích. Starosti dělá sousednímu Rakousku. Tyrolsko muselo kvůli lokálnímu ohnisku, kde se objevilo už téměř 300 potvrzených případů jihoafrické mutace, zpřísnit opatření. Ze spolkové země lze vycestovat jen s negativním testem. První případ brazilské mutace zaznamenalo v lednu Německo. Dva případy této varianty potvrdilo ve čtvrtek také Portugalsko.

Reklama

Doporučované