Hlavní obsah

Pár centimetrů sněhu uvrhlo Anglii v dopravní chaos

Video: Co se děje v Anglii? Sněží a jezdí se na letních pneumatikách.

 

Reklama

To, co je pro obyvatele střední Evropy víceméně běžná zima, způsobilo na řadě míst severní i jižní Anglie kalamitu.

Článek

Titulní stránky britských serverů od brzkého rána plní stejné téma - sníh. Ačkoli v jižní Anglii napadl jen malý sněhový poprašek, v kombinaci s nepřipraveností tamních řidičů na zimní počasí to na řadě míst způsobilo dopravní kolaps. „Společným jmenovatelem těch problémů je skutečnost, že 99 procent řidičů vůbec neví, že existují zimní pneumatiky, a ten zbytek, který to ví, se toho absolutně nedrží," popsal pro Seznam s lehkou nadsázkou zpravodaj ČRo v Londýně Jiří Hošek.

K dopravním problémům přispívá i to, že policie počítá s tím, že řidiči jezdí na letních pneumatikách, a zasněžené úseky dálnic pro jistotu uzavře do doby, než je pročistí pluh.

Omezený provoz je i v některých institucích. Seznam má například k dispozici dopis ředitele internátní školy na jihu Londýna. V něm varuje rodiče, aby opravdu zvážili, zda je v jejich silách dovézt potomka bezpečně do školy. Omlouvá se také za omezený provoz školy učitelům, kteří nedokázali dojet do práce (podívejte se na dopis ředitele ve videu v úvodu článku).

Snímek policie z hrabství Yorkshire na severu Anglie

Situace v ostrovním státě ale není tak banální, jak se může zdát. Meteorologové vydali osm desítek povodňových výstrah, které se týkají především pobřežních částí země. Ty ohrožuje hlavně mokrý sníh a déšť. Z tohoto důvodu vláda vyslala na pomoc asi stovku vojáků. Pomáhat mají s evakuací obyvatel kvůli očekávaným povodním.

Před extrémním počasím meteorologové varovali na území celé Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. I nadále očekávají sněhové přeháňky, teploty klesající k devíti stupňům pod nulou, tvorbu ledu a větry dosahující vysokých rychlostí.

Reklama

Doporučované