Hlavní obsah
Online

Zná britská policie pachatele útoku na Skripala? Média tvrdí, že ano. Spekulace, říká náměstek ministra

Velká Británie hlásí posun v kauze Novičok. Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Britský náměstek ministra vnitra zprávu označuje za divokou spekulaci.

Článek

Britská policie identifikovala osoby odpovědné za útok na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru jedem Novičok. Oznámila to britská média, která se odvolávají na informace vyšetřovatelů. Podle britské agentury Press Association (PA) jsou si jisti, že pachateli jsou Rusové. Žádná jména média neuvádějí.

  • Expert pro BBC: Politický podtext

    BBC cituje Philipa Ingrama, bývalého důstojníka britské armády a odborníka na chemické zbraně, který uvedl, že tento vývoj podporuje jeho odhad, že v případě agenta Skripala a jeho dcery šlo o „profesionální útok“. „Měl vyslat politické poselství,“ uvedl Ingram a dodal, že se to stalo dva týdny před ruskými volbami.

  • Rusko povolí vstup do města, kde měli vyrobit Novičok

    Ruské úřady oznámily, že zpřístupní uzavřené město Šichany, ve kterém měli vědci vyrábět chemické zbraně, a to včetně nervového plynu Novičok. Šichany jsou jedním z mnoha uzavřených měst v Rusku, jejichž původ lze datovat do dob studené války.

    Mezi uzavřená města patřila důležitá výzkumná centra pro jaderné a chemické zbraně či významné vojenské přístavy jako Kaliningrad nebo Vladivostok. Podobná města existovala za druhé světové války také v USA při vývoji první atomové bomby, takzvaného projektu Manhattan, píše stanice CNN.

    Právě Šichany byly za dob Sovětského svazu centrem výzkumu chemických zbraní a Britové věří, že v nich byl vyvinut i jed použitý při útoku na exšpiona Sergeje Skripala v anglickém městě Salisbury.

  • Náměstek ministra: Zpráva o útočnících na Skripalovy je spekulace

    Za divokou spekulaci označil dnes náměstek britského ministra vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace zprávu agentury PA, podle které se podařilo identifikovat pachatele útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. PA s odvoláním na svůj zdroj uvedla, že si jsou vyšetřovatelé jisti, že nervově paralytickou látkou útočili Rusové.

    „Myslím, že tento článek patří do složky ‚špatně informované a divoké spekulace’,” komentoval Wallace zprávu britské agentury PA.

  • Rusko: Byl to Novičok, nebo nebyl?

    Připomeňme, že Rusko zpochybňuje, že by agent Skripal a jeho dcera byli otráveni Novičokem, protože by útok touto látkou, pokud by pocházela z Ruska, nepřežili:

    Ruský ministr zahraničí Lavrov o případu Skripal.Video: AP, Reuters

  • Video: Jak funguje Novičok

    Jak funguje nervová látka nazývaná Novičok?Video: AP, Reuters

  • Rusko jakýkoliv podíl na otravě Skripala odmítá

    Rusko podíl na útoku energicky popírá. Kremelský vůdce Vladimir Putin, po pondělním summitu s prezidentem USA Donaldem Trumpem v Helsinkách, novinářům řekl, že britská obvinění jsou nepodložená. „Nikdo nepředložil žádné důkazy. Je to stejné jako obvinění, že se Rusko vměšovalo do amerických voleb,“ řekl Putin v rozhovoru pro americkou televizi.

  • Útok podniklo „několik Rusů“

    Informace o odpovědnosti ruských agentů za pokus o otravu Skripalových se objevovaly už dříve, žádná jména ale dosud nepadla. Spekulovalo se o tom, že Rusové přiletěli do Británie krátce před útokem a bezprostředně po něm zemi opustili. Šlo údajně o dvě osoby.

    Dnešní informace agentury PA, která se opírá o vyjádření zdrojů bezprostředně spojených s pátráním, větší podrobnosti neobsahuje. Uvádí se v ní, že podle vyšetřovatelů útok podniklo „několik Rusů“.

  • Nový případ Novičok: Žena zemřela, partner bojuje o život

    Nervově paralytickou látkou typu Novičok, která se v 70. a 80. letech vyráběla v bývalém Sovětském svazu, byli Skripalovi otráveni před čtyřmi měsíci v jihoanglickém Salisbury. Moskva odpovědnost odmítla a incident vyvolal diplomatickou roztržku. Začátkem července se do kontaktu s jedem dostali nedaleko Salisbury Britové Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. Žena před deseti dny zemřela, její partner v nemocnici bojuje o život.

  • Jsou si jisti, že to byli Rusové

    Vyšetřovatelé podle PA identifikovali pachatele útoku prostřednictvím záznamů z videokamer a kontrolou seznamu lidí, kteří v kritickém období přijeli do Spojeného království. „Jsou si jisti, že jsou to Rusové,“ napsala agentura.

Reklama

Hlavní zprávy