Hlavní obsah

Policie vyslýchala prince Charlese kvůli „plánu zabít Dianu“

Foto: Profimedia.cz

Britský princ Charles.

Reklama

Britská policie v roce 2005 vyslýchala prince Charlese kvůli napsané poznámce princezny Diany, kde vyslovila obavy, že se ji její manžel chystá zabít.

Článek

Bývalý šéf britské metropolitní policie John Stevens nově odhalil, že v roce 2005 zpovídal na tajné schůzce prince Charlese. Dělo se tak kvůli nalezené poznámce princezny Diany, ve které napsala, že ji její muž plánuje zabít.

„Sedím dnes u svého stolu, je říjen a toužím po tom, aby mě někdo obejmul, povzbudil mě, abych zůstala silná a držela stále hlavu vysoko. Tato konkrétní fáze mého života je ta nejnebezpečnější. Můj manžel plánuje nehodu v mém autě. Selhání brzd a vážné zranění hlavy, aby tak měl prostor si vzít Tiggy (pozn. redakce - bývalá chůva jejich synů Tiggy Legge-Bourkeová, o které kolovaly fámy, že má s Charlesem poměr). Camilla není nic jiného než návnada. Využívá nás v každém slova smyslu,“ napsala si Diana na papír, který se následně dostal do rukou jejímu bývalému komorníkovi Paulu Burrellovi.

V rámci operace Paget pak právě Stevens a jeho tým měli situaci objasnit. „Proč si myslíte, že princezna tenhle vzkaz napsala,“ zeptal se prince Charlese Stevens, cituje jeho slova britský The Daily Mail. „O (vzkazu) jsem nic nevěděl, dokud nebyl zveřejněn v médiích,“ odpověděl údajně princ.

Necenzurovaná verze zprávy byla zveřejněná až v roce 2007 jako jeden z důkazů při vyšetřování smrti princezny Diany a Dodiho Fayeda v roce 1997 při dopravní nehodě v Paříži. Souvislost mezi případem a dopisem se ovšem neprokázala.

Podle Stevense ale mohlo vyšetřování kolem Dianou psaného vzkazu vypadat jinak, kdyby v té době jeho tým již byl obeznámený s činností novináře BBC Martina Bashira, který získal souhlas k rozhovoru s ní manipulací. Více jsme se věnovali tématu v článku níže.

Stevens pro britský The Guardian uvedl, že kdyby věděl o podvodném chování Bashira, začal by jeho tým celou věc vyšetřovat. Britský server navíc uvádí, že vzkaz, který Diana napsala, vznikl ve stejné době jako pověstný rozhovor pro BBC.

Reklama

Doporučované