Hlavní obsah

Britská premiérka Mayová odmítá platit za přístup Velké Británie na evropský finanční trh

Mayová nechce platit přístup Velké Británie na evropský trhVideo: AP

 

Reklama

Britský finanční sektor se již dlouhou dobu zasazuje o zajištění přechodného období po březnu 2019, kdy má Británie z EU vystoupit, aby se zabránilo zmatkům spojeným s novými obchodními vztahy s Unií.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová zdůraznila, že odmítá platit za přístup na evropský finanční trh. Podle tiskových agentur tak učinila ve čtvrtek při setkání s předními představiteli bankovního sektoru, který je obzvláště zneklidněn tím, co zemi čeká po odchodu z Evropské unie.

Zdroje BBC ale tvrdí, že kdyby vláda přece jen chtěla do rozpočtu EU za přístup zaplatit, banky a finanční společnosti by zvážily, že na to vládě přispějí. Finanční sektor o takové možnosti sice nahlas nemluví, podle zdrojů ale připouští, že ztratit bezproblémový přístup na největší světový trh nebo muset své aktivity znovu tříštit, by bylo horší.

Mayová odpoledne přijala ve svém úřadě v Downing Street společně s ministrem financí Philipem Hammondem 15 vysoce postavených činitelů finančního sektoru, včetně generálních ředitelů bank Barclays, Deutsche Bank, HSBC nebo evropské pobočky Goldman Sachs.

Finanční sektor se již dlouhou dobu zasazuje o zajištění přechodného období po březnu 2019, kdy má Británie z EU vystoupit, aby se zabránilo zmatkům spojeným s novými obchodními vztahy s EU.

Vystoupení z jednotného trhu znamená pro tyto společnosti ztrátu bezbariérového přístupu na evropský kontinent z Británie. Mnoho podniků se připravuje na takzvaný brexit tím, že usilují o bankovní licenci v jiných evropských zemích a plánují přesunout své aktivity a tím i pracovní místa do finančních center na starém kontinentu.

Setkání se uskutečnilo po zveřejnění článku agentury Bloomberg, která naznačila, že Německo má v úmyslu dát Británii jasně najevo, že přístup na evropský finanční trh nebude mít zadarmo.

Možnost, že by Londýn za přístup platil, ale úřad Mayové tvrdě odmítl. „Nebudeme platit za přístup na trh,” řekl jeden z premiérčiných mluvčích, kterého citovaly agentury AFP a Reuters. Ministr financí Hammond přitom podle Bloombergu připustil, že o tom bude jednat.

Reklama

Související témata:

Doporučované