Hlavní obsah

Britská premiérka ocenila českou policii. I kvůli ní chce mít s EU bezpečnostní dohodu

Británie musí s EU kvůli bezpečnosti spolupracovat i po odchodu, míní Mayová.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mayová promluvila na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Řekla, že i po brexitu zůstane Británie zcela oddána evropské bezpečnosti.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová uvedla na evropské konferenci o bezpečnosti v Mnichově, že její země i po odchodu z EU hodlá spolupracovat v bezpečnostních otázkách.

Jako příklad úspěšné kooperace přitom uvedla rozbití gangu otrokářů, při němž s Brity významně spolupracovala i česká policie.

Mayová řekla, že i po brexitu zůstane Británie zcela oddána evropské bezpečnosti. Dohoda mezi Británií a Londýnem by podle ní mohla platit už příští rok.

„Zatímco opouštíme EU, abychom šli ve světě vlastní cestou, zůstává Británie stejně oddána evropské bezpečnosti jako byla dosud. Evropská bezpečnost je naše bezpečnost,” zdůraznila Mayová.

Vnitřní a vnější bezpečnost jsou podle šéfky britské vlády stále více propojené, a proto je nutné, aby Británie s Evropskou unií v bezpečnostních otázkách úzce spolupracovala i po svém vystoupení z osmadvacítky. „Potřebujeme partnerství, které respektuje autonomii Evropské unie při rozhodování, a zároveň suverenitu Británie,” míní.

Řešení, jehož součástí má být policejní, zpravodajská nebo vojenská spolupráce, je podle ní v zájmu všech.

Mayová ale připustila, že podobná dohoda Evropské unie s třetí zemí zatím nemá obdobu, a proto k ní bude potřeba skutečná politická vůle na obou stranách. Pokud se najde, mohla by podle ní dohoda o bezpečnostních otázkách začít platit před koncem roku 2019.

„Neměli bychom čekat tam, kde nemusíme,” uvedla britská premiérka.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se pak vyslovil pro to, aby obě strany řešily odděleně oblast bezpečnosti a ostatní otázky, jako je třeba obchod. „Potřebujeme bezpečnostní spojenectví mezi Británií a EU, ale nemůžeme tu otázku míchat s dalšími otázkami souvisejícími s brexitem,” řekl na konferenci.

Mayová dala najevo připravenost Británie nadále přispívat na vojenské mise EU a její rozvojové programy, pokud to bude ve společném zájmu. Londýn také po brexitu převezme všechny sankce, které nyní uplatňuje Evropská unie.

Svým projevem dnes britská premiérka mohla uklidnit obavy, které Londýn vzbudil loni, když hovořil o tom, že bez dohody o bezpečnostních otázkách by si Británie „mohla vzít své informace s sebou”.

Šéfka britské vlády dnes zároveň podotkla, že referendum o brexitu bylo legitimním a demokratickým rozhodnutím. Je podle ní vyloučeno, aby se lidové hlasování v této otázce opakovalo.

Reklama

Doporučované