Hlavní obsah

Britská realita? Nedostatek ochranných pomůcek i výhrůžky vyhazovem

Foto: Profimedia.cz

Záchranná služba v Londýně.

Reklama

„Ti, kteří si budou stěžovat, přijdou o práci.“ Ne ojedinělá praxe v britských nemocnicích. Lékařům a dalším v přední linii boje s koronavirovou pandemií bylo vyhrožováno vyhazovem. Postěžovali si totiž na sociálních sítích.

Článek

Zdravotníci poukázali na nedostatek ochranných pomůcek pro nemocniční personál. A vyjádřili i obavy, že se příslušné úřady snaží zakrýt skutečný rozsah krize.

Takovými zprávami se plní e-mailová schránka předsedy Svazu britských lékařů Rineshi Parmarovi. Kontaktují ho lidé, které nedostatek ochranných pomůcek znepokojuje. Bylo jim ale řečeno, že přijdou o práci, pokud o tom napíšou na sociální sítě. „V době, kdy potřebujeme, aby každý doktor v první linii dělal, co může, opravdu nepomáhá nahánět lidem strach,“ uvedl podle The Times Parmar.

Co se týče stížností na nedostatek ochranných pomůcek, nejde vůbec o jednotlivce. V úterý byl odeslán dopis předsedovi vlády Borisi Johnsonovi s dvaceti tisíci podpisy – asi polovina z nich patřila zaměstnancům britského systému zdravotnictví NHS. V dokumentu požadovali lepší ochranu v boji s novým koronavirem.

„Pacienti umírají, zdravotníci umírají – je čas jednat,“ vyzvala Julia Pattersonová, hlava iniciativy EveryDoctor a koordinátorka dopisu. „Případy koronaviru rostou po celé zemi. Zdravotníci musí nosit odpovídající osobní ochranné pomůcky, aby zabránili vlastní nákaze,“ uvedla Pattersonová. „Pokud se koronavirem nakazí, potenciálně smrtelné nemoci budou čelit nejen oni sami, ale mohou virus přenést i na další pacienty v inkubační době nemoci. Tedy, než se objeví příznaky,“ podotkla šéfka EveryDoctor.

Johnson také před několika dny odeslal dopis – do 30 milionů britských domácností. Apeloval v něm na Brity, aby zůstali doma. A upozornil na to, že ve hře jsou i přísnější opatření, než vláda dosud přijala. Dopisy vyšly Británii podle iTV na necelých 6 milionů liber, v přepočtu skoro 190 milionů korun. Mimochodem, šéf britského kabinetu Johnson a ministr zdravotnictví Matt Hancock byli pozitivně testovaní na COVID-19. V izolaci s příznaky koronaviru skončil i premiérův hlavní poradce Dominic Cummings.

„Ochrana jako pro někoho, kdo dělá sendviče“

Zdravotníci v dopise premiéra také žádají, aby vláda sladila poskytované ochranné pomůcky s doporučeními Světové zdravotnické organizace. Podle WHO by měli mít k dispozici respirátory, ochranné pláště i brýle, zatímco Anglický úřad veřejného zdraví (Public Health England) uvádí, že jednorázové zástěry a roušky jsou dostačující. „Prevence je lepší než léčba. To víme. Musíme zabránit šíření tohoto viru dodržováním pokynů WHO a řádnou ochranou našich zdravotníků,“ uvedla podle The Times Pattersonová.

Britská BBC přišla s výpovědí nejmenovaného londýnského záchranáře. Ten jí řekl, že plastová zástěra, rukavice a jednorázová rouška – tedy ochrana, která mu byla poskytnuta – by byly vhodné spíš pro někoho, kdo dělá sendviče. „Přijde mi, že každý den vystavuji sebe a potenciálně i svou rodinu viru,“ postěžoval si zdravotník.

Identický příběh přinesl i medik z Gloucestershire. Pracuje podle Timesů na oddělení, kde mají pacienty nakažené novým koronavirem. „Byl jsem tam celý víkend,“ uvedl s tím, že k dispozici jsou právě jen plastové zástěry, jednorázové rukavice a chirurgické roušky.

Vláda i ti na vedoucích pozicích v NHS ale dosud trvali na svém: Británie má dostatečné zásoby „osobních ochranných prostředků“ a problémy s jejich dodávkami byly vyřešeny. O distribuci pomůcek se stará mimo jiné i armáda. A úřady údajně rozesílají materiál do nemocnic ještě dříve, než o to zařízení požádají.

Třeba mluvčí záchranné služby v Londýně uvedl, že „mají dostatečné zásoby ochranných pomůcek pro zaměstnance“. A problém údajně není ani v komunikační rovině – mluvčí NHS doplnil, že ze zpráv v médiích je evidentní, že zaměstnanci zdravotnického systému o tomto problému hovoří na mnoha úrovních. A mohou o něm mluvit svobodně.

Reklama

Doporučované