Hlavní obsah

Britská vláda křísí zkrachovalou firmu. Chce náhradu za Galilea

Foto: NASA/Kim Shiflett

Satelit od společnosti OneWeb.

Reklama

Britská vláda nakupuje akcie zbankrotované společnosti OneWeb, která má v plánu vytvořit satelitní síť podobnou Starlinku Elona Muska. Kabinet chce systém využít jako náhradu za Galilea. Problematické, zní od kritiků a expertů.

Článek

Když britská společnost OneWeb v březnu vyhlásila bankrot, vypadalo to, že její sen vybudovat kosmickou síť pro poskytování širokopásmového připojení se rozplývá. Britská vláda se ovšem rozhodla, že konkurenta Muskova Starlinku zachrání a v aukci v New Yorku se zavázala k investici za 500 milionů dolarů. Dohoda musí být ještě schválena 10. července u soudu v New Yorku.

Britská vláda je ale pouze jedním ze členů konsorcia, které hodilo společnosti OneWeb záchranný kruh. Dalším je indická firma Bharti Global, třetí největší mobilní operátor na světě. „Náš přístup k globální flotile satelitů má potenciál připojit miliony lidí po celém světě k širokopásmovému připojení, pro mnoho z nich vůbec poprvé. Dohoda představuje příležitost k dalšímu rozvoji naší silné pokročilé výrobní základny právě tady ve Velké Británii,“ uvedl v prohlášení britský ministr průmyslu a obchodu Alok Sharma.

Ztráta Galilea

Vláda Spojeného království považuje satelity za způsob, jak splnit své závazky týkající se zavádění superrychlého širokopásmového připojení. Věří také, že OneWeb by mohl poskytnout služby satelitní navigace podobné jako americká GPS nebo evropský Galileo. Británie s odchodem z Evropské unie své členství v evropském systému satelitní navigace ztratila a snaží se ho nahradit.

I když je signál z Galilea stále přístupný a zcela zdarma na britských ostrovech, stala se absence navigační služby politickým tématem. Pro armádní a vládní účely existuje totiž více zabezpečený systém nazvaný PRS a k tomu Spojené království ztratilo v lednu přístup. Vláda ho nyní chce nahradit svým vlastním.

Složitá transformace

Vybudování vlastního satelitně navigačního systému není přitom vůbec jisté. Experti varují, že před vládou stojí namáhavá cesta, jak informuje BBC. Problém vidí především v otázce kmitočtů pro určování polohy, navigace a načasování (z angl. Positioning, Navigation, Timing signals), které potřebují mezinárodní schválení. Dalším problémem je i výška satelitů. Galileo i GPS operují ve výšce 20 tisíc kilometrů nad zemí, OneWeb má své stroje pouze na orbitě ve výšce 1200 kilometrů.

„Pokud chcete nahradit GPS pro systémy vojenské úrovně, kde potřebujete šifrované a bezpečné signály, které jsou přesné na centimetry, nejsem si jistý, že to můžete udělat na satelitech tak malých, jako je OneWeb,“ uvedl pro list The Guardian Bleddyn Bowen, odborník na vesmírnou politiku na University of Leicester. „Základním bodem je to, že ano, koupili jsme špatné satelity,“ komentoval nákup. Sám Bowen si myslí, že u vlády zalobboval někdo ze společnosti OneWeb a vláda se nechala přesvědčit. Giles Thorne, analytik výzkumu ve společnosti Jefferies, nákup nazval nacionalistickým projektem, který nedává smysl, jak uvedl taktéž pro deník The Guardian.

Příliš drahé

Otázkou také zůstává, zda je tato možnost obrovské satelitní sítě vůbec finančně životaschopná. Jedná se o extrémně nákladné projekty, které vyžadují několik raketových vzletů a poté další astronomické náklady na údržbu vynesených satelitů, nemluvě o nutnosti držet krok s technologickým rozvojem satelitních sítí. Kritici hovoří o riskantní sázce s penězi daňových poplatníků. Věří, že půl miliardy dolarů by mohlo být lépe vloženo do bezpečnějších investic.

„Existují vážné obavy z rozhodnutí vlády utratit 400 milionů liber za nákup podílu v této společnosti,“ řekla pro BBC labouristická stínová ministryně pro vědu Chi Onwurahová. „Bylo nám slíbeno, že Galilea nahradí britský program, to se ale nestalo,“ pokračovala Onwurahová.

Výroba satelitů nyní probíhá ve Spojených státech, ale očekává se, že se přemístí na území Spojeného království. V roce 2012, kdy byla společnost OneWeb založena, vybrala přes tři miliardy dolarů. Letos v březnu firmě došly peníze a musela žádat o další příspěvky ze strany největšího investora SoftBank, ten ale odmítl.

V době bankrotu OneWeb vypustil 74 ze svých 648 plánovaných satelitů. Muskův Starlink má mezitím na orbitě již přes 500 strojů. Pro vypuštění zbytku satelitů společnosti OneWeb jsou podle odhadů třeba další tři miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované