Hlavní obsah

Britská vláda nepřímo zabránila reprezentovat desítkám hvězd Premier League

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Trio Jihoameričanů, kteří zůstanou během reprezentační přestávky v Anglii. Zleva Fabinho, James Rodríguez a Roberto Firmino.

Reklama

Téměř 60 kmenových hráčů klubů Premier League se nevydalo reprezentovat svou zemi. Protiepidemická opatření britské vlády nehodlají tolerovat výjimky. Kluby zase nechtějí nekonečné karantény.

Článek

Ole Gunnar Solskjaer, současný kouč Manchesteru United, by za běžných okolností aktuálně postrádal kvůli reprezentační přestávce kromě Cristiana Ronalda a spol. i Erica Baillyho a Amada Dialla (Pobřeží Slonoviny), Edinsona Cavaniho (Uruguay) a Freda (Brazílie). Jenže tahle čtveřice borců United vyfasovala od vedení zákaz odletět. Klub se totiž zavazuje dodržet domácí opatření a ctít dočasný zákaz naordinovaný nadřazenou organizací Premier League.

Úterní prohlášení Premier League navíc potvrdilo, že se v dohledné době nehodlá nikterak distancovat od vládního nařízení a 56 hráčům prakticky potvrdilo platnost zákazu vycestovat k plnění reprezentačních povinností do 26 „červených zemí“. Kromě severně situovaného Burnley, které je svým herním stylem i složením kádru označováno za „nejortodoxnější“ ostrovní celek, jsou rozhodnutím postiženi hráči ze všech 19 klubů anglické nejvyšší soutěže.

Čistě hypoteticky, i kdyby se někteří ukřivdění reprezentanti svévolně vydali do zemí kategorizovaných britskou vládou jako pandemicky nebezpečné, během návratu do klubového režimu by je čekal zdlouhavý proces plný překážek. A takový zásah jednotlivé kluby ani samotná Premier League nehodlají dopustit.

„Ti, co by strávili povinných deset dní v hotelové karanténě bez možnosti trénovat, by zaručeně přišli o fyzickou kondici. To znamená, že bychom si k tomu mohli připočítat dalších 10 až 14 dní, které hráčům zaberou, aby se vrátili do původní formy. Jenže do měsíce je tu další reprezentační přestávka. Takhle by to ani nešlo opakovat,“ popisoval na The Athletic úskalí odletu reprezentovat za každou cenu Solskjaer.

Které fotbalově významné země (v žebříčku FIFA v top 50) jsou na červené listině vydané britskou vládou?

Argentina, Brazílie, Chile, Kolumbie, Kostarika, Egypt, Mexiko, Paraguay, Peru, Tunisko, Turecko, Uruguay.

„Pro kluby je to bezvýchodná situace. Jsou tady jasně daná pravidla, ta cílí na problémy, které nás svou vážností mnohonásobně převyšují. Proto se jimi budeme řídit. Já tady nechci naříkat, ale kdybych měl možnost vybrat si reprezentovat Norsko nebo hrát za Manchester United, vím přece dobře, kdo je můj zaměstnavatel,“ má jasno Solskjaer, bývalý ofenzivní žolík Manchesteru United.

Kde tlačí bota?

Výrazně oslabí národní tým Pobřeží Slonoviny, jenž je aktuálně v anglické nejvyšší soutěži důstojně zastoupen. Vedle dua Rudých ďáblů bude „Slonům“ v kvalifikačním procesu chybět i ofenzivní opora Crystal Palace Wilfried Zaha, pravý bek Tottenhamu Serge Aurier, stoper Wolves Willy Boly a v neposlední řadě i křídelník Arsenalu Nicolas Pépé.

Poměrně výrazné trhliny ale evidují fotbalové svazy v Brazílii a Argentině, dvou tradičních jihoamerických fotbalových velmocích. Oba celky se navíc střetnou v rámci kvalifikace na Mistrovství světa v Kataru už v neděli 5.9.

Argentinci, kteří drží v kvalifikační tabulce za Brazilci druhé místo, se budou muset obejít bez dvou Emilianů hájících barvy Aston Villy - Buendíi a Martíneze, ale také bez severolondýských Kohoutů - Giovaniho Lo Celsa a Cristiana Romera.

To národní tým „Kanárků“ ostrouhal ještě o poznání víc. K trojlístku kvalifikačních duelů vyrukuje bez liverpoolských opor - Alissona Beckera, Roberta Firmina a Fabinha. V brazilské nominaci absentuje i Ederson a Gabriel Jesus z Manchesteru City, Fred z Manchesteru United, Raphinha z Leedsu United, Richarlison z Evertonu a Thiago Silva z Chelsea. Bez nadsázky, co jméno, to osobnost. Jenže co naplat, pravidla jsou pravidla.

Kvalifikační program, který je na podzim v plném proudu, svým významem těžko převýší samotný šampionát. Jenže už v lednu 2021 je na programu Africký pohár národů, tedy africká obdoba Eura. Hostitelskou zemí byl zvolen Kamerun, historicky druhá nejúspěšnější africká reprezentace po národním týmu Egypťanů.

Domovina vítěze předposledního afrického šampionátu z roku 2017 prozatím figuruje na středním „amber listu“, a tedy aspoň za současných podmínek by měl být přelet borcům z Premier League umožněn. Nicméně pandemické události svět utvrdily, že začátkem září by bylo unáhlené odhadovat lednový stav.

Jisté je, že se anglická fotbalová asociace (The FA) a Premier League v následujících týdnech pokusí v rámci intenzivních jednání s britskou vládou najít vhodnější řešení. Minimálně celé září budou v platnosti ta nejpřísnější opatření bez jakýchkoliv výjimek, a to i pro ty největší hvězdy Premier League.

Nejznámější fotbalisté PL, kteří setrvají na Ostrovech

Argentina - Emiliano Buendía, Emiliano Martínez, Cristian Romero, Giovani Lo Celso

Brazílie - Alisson, Ederson, Fabinho, Gabriel Jesus, Fred, Roberto Firmino, Raphinha, Richarlison, Thiago Silva

Egypt - Mohamed Salah, Mohamed Elneny

Kolumbie - Yerry Mina, James Rodríguez, Davinson Sánchez

Mali - Yves Bissouma, Moussa Djenepo

Nigérie - Kelechi Iheanacho, Wilfred Ndidi

Pobřeží Slonoviny - Eric Bailly, Amad Diallo, Serge Aurier, Wilfried Zaha

Turecko - Çağlar Söyüncü, Ozan Tufan

Uruguay - Edinson Cavani, Lucas Torriera

Reklama

Související témata:

Doporučované