Hlavní obsah

Britská vláda převzala zpět věznici v Birminghamu. Soukromá agentura nad ní úplně ztratila kontrolu

Hlavní vězeňský inspektor musel prchnout z anglické káznice - nadýchal se tam drog.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

„Je to ta nejhorší věznice, jakou jsem kdy navštívil,” shrnul pro BBC Radio 4 své poznatky hlavní inspektor britských nápravných zařízení Peter Clarke. Ten musel doslova prchnout z jednoho křídla věznice v Birminghamu, protože byl intoxikován intenzivním pachem drog, které vězni propašovali do káznice. Namátková kontrola zjistila, že pod vlivem psychotropních látek byl každý třetí trestanec. Ministerstvo spravedlnosti urychleně rozhodlo, že provoz káznice z viktoriánské doby odebere soukromé agentuře G4S. Ta přestala zvládat také bezpečnostní situaci v HMP (Věznici Jejího Veličenstva) Birmingham.

Článek

Inspekce během neohlášené návštěvy zjistila, že v jedné ze 14 soukromě spravovaných věznic na území Anglie a Walesu vládne naprostý chaos. „Některá křídla nápravného zařízení byla de facto pod kontrolou vězňů,” uvedl Peter Clarke pro list The Daily Telegraph. Spolu se svými kolegy našel vězeňský inspektor některé dozorce zamčené ve strachu ve svých kancelářích. Chodby „káznice hrůzy”, na kterých se vesele proháněli švábi, byly pokryté krví, zvratky nebo exkrementy. Někteří vězni ve strachu o svou bezpečnost neopouštěli po celých 24 hodin relativní bezpečí svých cel.

Do věznice, jež byla v prosinci 2016 dějištěm rozsáhlých nepokojů, se daly snadno propašovat zakázané předměty, v první řadě nejrůznější návykové látky. „Je to jediná věznice, kterou jsem byl nucený opustit, protože jsem cítil, jaký vliv na mě všudypřítomné drogové výpary mají,” přiznal šokovaný Clarke. Podle BBC jde o první případ od roku 1992, kdy bude vláda nucená převzít nazpátek kontrolu nad nápravným zařízením provozovaným soukromou firmou. Firma G4S, která spravovala věznici od roku 2011, poslední vývoj přivítala s tím, že představuje příležitost vzniklé problémy urgentně řešit.

Oficiálně bylo v roce 2017 v birminghamské věznici nahlášeno 1147 bezpečnostních incidentů, přeloženo násilných útoků namířených buď proti dozorcům, nebo jiným vězňům. Skutečné číslo je nejspíš podstatně vyšší. 6 trestanců také jen v letošním roce přišlo ve věznici o život. Káznice s kapacitou 1334 vězňů byla před časem dějištěm žhářského útoku, při kterém vězni zničili 7 automobilů dozorců. V nápravném zařízení podle všeho absolutně nefungovaly resocializační programy. Podle Telegraphu tak panují obavy z dalšího jednání zhruba 50 pachatelů závažných trestných činů, včetně pedofilů a násilníků, kteří se v příštích měsících mají dostat na svobodu. Odborníci tvrdí, že alarmující situace panuje v celé řadě nápravných zařízení po celé Británii.

Reklama

Doporučované