Hlavní obsah

Britská vláda se brání, covidový plán B se ale blíží. A s ním i restrikce

Foto: Profimedia.cz

Kolemjdoucí v městečku Windsor, které leží přibližně 30 km od hlavního města Spojeného království.

Reklama

Bez restrikcí se nejspíš Británie v zimě neobejde. Počty nakažených v zemi strmě rostou a zdravotničtí experti vyzývají k opětovnému zavedení covidových pravidel. Přistupte k plánu B, jinak Británii „pohltí zimní krize“, varují.

Článek

Život mnohých Britů se alespoň zdánlivě vrátil do normálu poté, co v létě padly protipandemické restrikce. Vláda premiéra Borise Johnsona v červenci upustila od všech právních opatření, která zavedla před více než rokem s cílem pozastavit šíření koronaviru. Britové se zbavili roušek i pravidel omezujících setkávání. Zbavit se viru se jim ovšem nepodařilo. Tváří v tvář hrozbě „zimní krize“ bude možná vláda nucena znovu přistoupit k omezování života svých občanů.

Okamžité znovuzavedení některých restrikcí proti šíření covidu-19 nyní žádá britská Národní zdravotní služba (NHS). Po ministrech chce, aby přijali záložní strategii, takzvaný covidový „plán B“, na základě kterého by se například stalo zakrytí nosu a úst povinným v přeplněných a uzavřených prostorách. Informoval o tom britský server BBC.

Britský premiér Boris Johnson kabinetu v úterý řekl, že Británii čeká „těžká zima“. Zavést opatření, která ovlivní každodenní život Britů, se ovšem vláda zdráhá. Absolutně nemáme v plánu zavádět pohotovostní opatření plánu B, nechal se slyšet mluvčí britského premiéra Borise Johnsona. „Samozřejmě že velmi pečlivě sledujeme rostoucí počet případů,“ dodal.

Počty případů covidu-19 ve Velké Británii rostou, úmrtnost ovšem zůstává stále hluboko pod zimními rekordními čísly. Více než dvě třetiny populace jsou nyní plně očkované, což výrazně snížilo riziko úmrtí či hospitalizace.

V úterý přibylo 43 738 nových případů, na začátku října přitom dosahoval denní přírůstek 34 tisíc. Už sedmý den v řadě se potvrdila nákaza u více než 40 tisíc lidí. Počet hospitalizovaných s covidem napříč Británií vzrostl během týdne o 10 %. V pondělí se jednalo o 7 749 lidí. Úmrtnost dosáhla v úterý nejvyšších čísel od začátku března s 223 úmrtími.

I přesto, že se nejedná o tak dramatický nárůst jako v dobách, kdy počty nakažených dosahovaly podobných čísel, ale většina populace ještě nebyla očkovaná, je podle kritiků vlády úmrtnost stále příliš vysoká. Británie hlásí celkem 138 tisíc úmrtí spojených s covidem-19 a je po Rusku druhou „nejhorší“ zemí v Evropě.

Čas přejít k plánu B

V současné době je v platnosti vládní plán A pro boj s covidem, který Británie připravila pro tuto zimu. Třetí dávka očkování je nyní dostupná pro 30 milionů občanů, první dávku vakcíny mohou obdržet už i mladiství ve věku od 12 do 15 let. Nošení roušek v přeplněných prostorách je v současné době pouze doporučené. Vláda také nabádá občany, aby větrali, když se schází v uzavřených místnostech.

U plánu A má Británie zůstat, jen dokud počty případů nepřesáhnou hranici zvládnutelnosti. Ukazateli mají být data o počtech hospitalizovaných a celkovém stavu NHS či rychlé změny v číslech, tvrdí vědečtí poradci vlády.

Pokud plán A nebude stačit k předejití „neudržitelného tlaku“ na Národní zdravotní službu, vláda by měla aktivovat plán B. To by znamenalo například znovuzavedení povinného nošení roušek v některých případech, vyzývání lidí k práci z domova nebo zavedení covidových pasů. Podle NHS bylo „neudržitelného tlaku“ dosaženo už nyní.

Matthew Taylor, který stojí v čele Konfederace NHS, jež zastupuje zdravotnické organizace, vyzývá vládu, aby tato další opatření zavedla. Jinak se budeme potýkat s přeplněnými nemocnicemi, varuje.

„Národní zdravotní služba se připravuje na to, co by mohlo být nejnáročnější zaznamenanou zimou,“ řekl Taylor. „Je načase, aby vláda neprodleně aktivovala plán B své strategie, protože bez preventivních kroků riskujeme, že nás pohltí zimní krize,“ varoval. Podle něj by ministři „neměli čekat na to, až se covidové infekce raketově zvýší, a na to, až tlak na NHS dosáhne nebetyčných rozměrů předtím, než se spustí alarm“.

Konfederace NHS také žádá zavedení balíčku opatření, který nazývá jako plán B plus a který by měl podpořit služby v první linii. Jednalo by se o vyzývání lidí k tomu, aby se nechali očkovat, aby se k očkování dostavovali načas, nebo dokonce aby „dobrovolničili“ na podporu NHS.

Reklama

Doporučované