Hlavní obsah

Britská vláda se připravuje na evropské volby, zda se jich zúčastní, však stále není jasné

Británie se začala připravovat na evropské volby.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Britská vláda podnikla nezbytné a zákonem stanovené kroky k účasti v květnových volbách do Evropského parlamentu. Informoval o tom v pondělí úřad britské premiérky Theresy Mayové. Zda se eurovoleb Londýn zúčastní, zatím jisté není. Británie může Evropskou unii opustit již 12. dubna.

Článek

Británie se začala připravovat na evropské volby. „Účast ve volbách není nevyhnutelná, neboť odchod z EU před datem voleb automaticky odstraňuje podmínku účasti,“ uvedl v prohlášení vládní mluvčí.

Zatím platí, že Británie z EU odejde 12. dubna. Původně však měla Británie vystoupit již 29. března. Minulý týden v pátek Mayová požádala předsedu Evropské rady Donalda Tuska o druhý odklad brexitu, z EU chce zemi vyvést 30. června. Unijní činitelé očekávají, že na středečním summitu EU, který o druhém odkladu bude rozhodovat, Mayová předloží závazný plán, který nastíní řešení brexitové krize.

Mayová věří, že delší odklad jí poskytne příležitost domluvit se s opozicí na dohodě o vystoupení.

V případě posunutí brexitu za 22. květen by se ale musela Británie účastnit voleb do Evropského parlamentu. Ty začínají 23. května.

Sněmovna lordů také vyloučila odchod bez dohody 12. dubna

Britská Sněmovna lordů v pondělí večer schválila návrh zákona, který vylučuje odchod země z Evropské unie bez dohody 12. dubna. Návrh pověřuje premiérku Theresu Mayovou, aby vyjednala odklad brexitu, pokud by tento pátek hrozilo Británii neřízené opuštění EU. Protože horní parlamentní komora přijala text s drobnými změnami, vrací se nyní k opětovnému schválení do Dolní sněmovny, informovala britská média.

Návrh, který dolní komora přijala ve čtvrtek nejtěsnějším poměrem hlasů 313 ku 312, dává poslancům právo upravit případnou délku odkladu brexitu, pokud by premiérka nevyjednala podmínky, jež by vyloučily neřízený odchod. Mayová v pátek požádala předsedu Evropské rady Donalda Tuska o odklad brexitu do 30. června, šéf unijních summitů však podle médií považuje za lepší možnost flexibilního prodloužení termínu odchodu o rok. Odklad musí jednomyslně schválit lídři 27 unijních zemí, kteří se sejdou ve středu v Bruselu.

Podle organizátorky vládní agendy v Dolní sněmovně Andrey Leadsomové se nebude kabinet snažit nijak bránit v definitivním schválení návrhu Dolní sněmovnou. Vláda podle ní v souladu s tímto zákonem ohlásí na úterý devadesátiminutovou debatu v Dolní sněmovně, v níž by poslanci měli dát najevo, jak má Mayová ve věci odkladu ve středu postupovat.

Podle Němců evropské státy odklad schválí

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier považuje za nejpravděpodobnější, že se lídři zemí Evropské unie dohodnou na dalším odkladu termínu brexitu. Řekl to v pondělí zahraničním novinářům v Berlíně.

„Evropa není v dobrém stavu,“ míní Steinmeier. Dodal, že žádné z řešení, které se nyní nabízí, není dobré. Je ale přesvědčen, že všichni Evropané, včetně Britů, vědí, že brexit bez dohody by byl řešením úplně nejhorším.

Tento názor zastává i německá kancléřka Angela Merkelová, která minulý týden uvedla, že až do poslední chvíle bude usilovat o brexit s dohodou. V úterý bude čtyřiašedesátiletá politička o možných variantách v Berlíně jednat s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Steinmeier má za to, že nejpravděpodobnější je dohoda evropských lídrů na dalším odkladu brexitu.

Pokud skutečně další odklad nastane, má Steinmeier obavu z toho, že evropští občané, kteří budou každý večer v televizi sledovat stále další a další zprávy o pokračujícím vyjednávání o brexitu, budou mít pocit, že se nic nehýbe dopředu.

Reklama

Doporučované